• Home Slider01

Geneve GOH projectEen 40-tons vrachtauto die rijdt op waterstof. Dat is het doel van het project GOH! in het Zwitserse Genève. Eind dit jaar moet de vrachtwagen gaan rijden in de stad op de grens met Frankrijk. De vrachtauto wordt ingezet door retail-organisatie Migros, eigenaar van een landelijke supermarktketen en een netwerk van tankstations.

Het initiatief voor waterstofproject GOH! is genomen door Geneva Foundation Nomad, een stichting die als doel heeft een platform te realiseren voor uitwisseling, opleiding en training van kennis. Met de ontwikkeling van waterstof ontstaat nieuwe werkgelegenheid, Nomad wil dat Zwitserland hier optimaal van profiteert. 

 Het project is een publiek-private samenwerking tussen Migros Genève en zijn benzinedochteronderneming Migrol, autobedrijf LARAG, waterstofspecialist Vaud, het bedrijf GreenGT en Industrial Services uit Genève. Als onderdeel van dit project heeft autobedrijf LARAG een chassis van de Russische fabrikant Kamaz uitgerust met een brandstofcel van het Franse technologiebedrijf GreenGT. Dit laatste bedrijf is gespecialiseerd in waterstofaandrijvingen voor zware voertuigen. De zware vrachtwagen wordt de eerste 40-tonner ooit die op waterstof rijdt, claimen de initiatiefnemers. Supermarktketen Migros zal de dagelijkse testritten uitvoeren, SIG zal als energiebedrijf een elektrolyser op haar terrein bouwen om groene waterstof te produceren. Zwitserland is een land waar door verval van water gemakkelijk duurzame energie kan worden opgewekt. Door deze stroom om te zetten in waterstof denken de partijen een zeer schone manier van vervoer en transport te realiseren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl