• Home Slider01

Emmen NZI nextDe Nederlandse provincie Drenthe wil 1,6 miljoen euro uittrekken voor onderzoek naar een grote waterstoffabriek in Emmen. Energiebedrijf Shell wil de fabriek bouwen op het terrein van de Nederlandse Aardolie Maatschappij waar in het verleden de gaszuiveringsinstallatie stond. Zonneparken, die de groene stroom voor de electrolizer moeten leveren, staan er al en de gasinfrastructuur om in de toekomst waterstof te kunnen transporteren ligt al in de grond. Onder de naam ‘GZI-Next’ moet het project van start.

De provincie meldt dat het streven is in 2021 met de bouw van de waterstoffabriek van start te gaan en een jaar later moet de productielokatie oprationeel zijn. De fabriek krijgt een electrolyser van 10 megawatt en behoort daarmee tijdelijk tot een van de grootsten in Europa. Dat zal echter tijdelijk zijn, in verschillende Europese landen zijn inmiddels projecten in ontwikkeling die tien keer zo groot zijn.

Marc Potma, woordvoerder van Shell is positief over de ontwikkeling, maar geeft ook aan dat een definitieve beslissing nog niet is genomen, meldt RTV Drenthe. Een van de grootste uitdagingen is het vinden van voldoende grote afnemers van waterstof. In de nabijheid van de fabriek bevindt zich het Emmtec-terrein dat behoort tot de Top 10 van grootste aardgasverbruikers van Nederland. Hier kan CO2-vrije waterstof een belangrijke rol gaan vervullen bij de energietransitie, maar daarvoor zullen ook deze bedrijven nog het nodige moeten investeren.

Een andere optie is waterstof te produceren voor de waterstofwijk in Hoogeveen die vanaf eind 2021 wordt gebouwd. Hier wordt waterstof gebruikt in woningen met enorme seizoensinvloeden. In de winter zal de waterstofvraag hoog zijn en in de zomer nagenoeg nihil. Een stabiele klant voor waterstof kunnen de tien bussen van Qbuzz zijn die vanaf eind volgend jaar vanuit Emmen gaan rijden. Hier is de waterstofvraag over het hele jaar constant, maar bedraagt nog geen 10% van wat de 10 MW-fabriek kan produceren.

Voor een goede businesscase is Shell nog opzoek naar meer grote klanten, bij voorkeur in de directe regio. “Alleen bij grootschalige productie kan de prijs zakken naar een voor afnemers acceptabel niveau. Dus zijn we momenteel vooral samen met onze partners op zoek naar meer klanten voor de afname van waterstof in de regio. Pas daarna gaan we een definitief besluit nemen over de H2-fabriek.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl