• Home Slider01

Leusden veegmachineGreenMachines, wereldwijd leverancier van straatveegmachines, maakt zojuist bekend de eerste machine op waterstof te kunnen leveren. Aan het voertuig van het type GM 500H2 is twee jaar gewerkt. Als basis is de GM 500ZE gebruikt, de straatveegmachine op een accu die tien jaar geleden werd geïntroduceerd. In het voertuig op waterstof is het accupakket verwijderd en is op die plek een brandstofcel en de waterstofopslag geplaatst. Vanaf deze maand worden de eerste machines aan klanten geleverd.

De Nederlandse importeur Marcel van Campen is samenwerking met GreenMachines enkele jaren bezig geweest om de veegmachine op waterstof te ontwikkelen. “De eerste vraag was of er voldoende ruimte in het voertuig beschikbaar zou zijn om de brandstofcel en de waterstofopslag te plaatsen”, laat hij aan Waterstof Magazine weten. “Toen dat het geval bleek moest het systeem ontwikkeld worden door een externe partij met als uiteindelijke doel dat het H2-systeem direct vanaf fabriek in de veegmachine geplaatst moet worden. Het achteraf ombouwen betekent onnodig werk, dat zien we niet als blijvende oplossing.”
Een tweede uitdaging die genomen moest worden is de levering van waterstof. Met een gasleverancier is de wisselfles ‘H2-pod’ ontwikkelt. Deze gasfles heeft een diameter van 30 cm, is 76 cm hoog en bevat 1 kilo waterstof onder 350 bar. De flessen kunnen op een centraal punt in Nederland worden opgehaald of op lokatie worden geleverd.

“De veegmachines van GreenMachines hebben ruimte voor twee flessen. Afhankelijk van de energievraag kan hiermee een halve of een hele dag worden gewerkt. De energievraag is sterk afhankelijk van de inzet van de draaiende borstels, de waterpomp en de ventilator voor de luchtverplaatsing” Volgens van Campen kan de klant met de hoeveelheid waterstof uitstekend uit de voeten. Bij intensieve inzet van het voertuig kunnen tijdens de lunchpauze de flessen worden gewisseld. Het wisselen van de kunststofflessen neemt enkele minuten in beslag. Als de energiebehoefte nog groter is kan een derde fles met waterstof op de veegmachine worden meegenomen. In gebieden waar een waterstoftankstation aanwezig is plaatst de GreenMachines een vaste waterstoftank in het voertuig.
Van Campen heeft inmiddels de eerste schone veegmachines op waterstof verkocht. Welke steden de afnemers zijn wil hij nog niet zeggen. “Onze eerste klanten hebben een absolute wereldprimeur op het gebied van straatreiniging. Als ze eind deze maand de eerste voertuigen hebben ontvangen gaan ze dat zelf wereldkundig maken, zo hebben we dat afgesproken.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl