• Home Slider01

Brisbane ministerDe regering van de deelstaat Queensland heeft een wereldprimeur met de eerste minister voor waterstof. Mick de Brenni (foto) wordt de nieuwe minister voor energie, hernieuwbare energiebronnen en waterstof in de nieuwe regering van premier Annastacia Palaszczuk. Door de benoeming van een minister voor waterstof geeft Queensland aan dat zij voor waterstof een belangrijke rol ziet weggelegd in de lokale energievoorziening en als belangrijke groeimarkt voor export. Australië wil hierin in de toekomst een belangrijke wereldspeler worden. Donderdag wordt het nieuwe kabinet beëdigd nadat Queensland Labour in oktober de verkiezingen heeft gewonnen.

Op de benoeming van de waterstofminister is inmiddels enthousiast gereageerd door de Australian Hydrogen Council. CEO Dr. Fiona Simon liet direct weten dat dit het juiste moment is om waterstof te erkennen met een eigen ministerie. “Door een waterstofportfolio te creëren, onderschrijft de regering van Queensland dat waterstof een belangrijke nieuwe industrie kan worden in een periode van economisch herstel. Het is een geweldige kans voor deze regio."

Voor de noordwestelijke deelstaat Queensland is de visie op waterstof niet nieuw. Er wordt inmiddels gewerkt aan de ontwikkeling van een Queensland Hydrogen Industry Strategy, een ontwikkelingsfonds, een prospectus, een toolkit voor investeerders en richtlijnen voor lokale overheden die te maken krijgen met waterstofontwikkelingen. Ook voor Australische beleidsmakers en initiatiefnemers is dit nog onbekend terrein.

De waterstofminister Brenni kan direct aan de slag met het uitvoeren van de plannen van Labour voor maximaal drie nieuwe 'corridors' voor hernieuwbare energie, met een potentieel om tot 16 GW aan nieuwe wind- en zonne-energie op te wekken en een bijbehorende opslagcapaciteit te creëren. De regering heeft daar inmiddels 86 miljoen euro voor uitgetrokken.

Queensland is een staat in het noordoosten van Australië en is in oppervlakte de op een na de grootste en in bevolking op twee na de grootste deelstaat van Australië. De grootste plaats is Brisbane aan de oostkust.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl