• Home Slider01

Lingen BPEnergiebedrijf BP is plannen aan het ontwikkelen voor een grote waterstoffabriek in Duitsland. Een electrolyser van 50 MW moet binnen enkele jaren geplaatst worden bij de raffinaderij van BP in Lingen, 25 kilometer van de Nederlandse grens bij Oldenzaal. De plannen worden ontwikkeld in samenwerking met de offshore windontwikkelaar Ørsted. De benodigde groene stroom komt van de Ørsted-windparken in de Noordzee.

De 50 MW electrolyser zal voorlopig alleen waterstof gaan produceren voor de eigen raffinaderij van BP en kan in ongeveer een vijfde van de waterstofvraag voorzien. De beslissing van de oliemaatschappij om groene waterstof te gaan produceren, als vervanger van fossiel CO2-rijk gas, is een belangrijke stap in haar streven om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. BP heeft toegezegd de productie van fossiele brandstoffen de komende 10 jaar met 40% te verminderen en meer te investeren in duurzame energieoplossingen zoals hernieuwbare elektriciteit, groene waterstof en koolstofafvang. Het bedrijf hoopt de komende decennia het waterstofproject in Lingen te kunnen vertienvoudigen om voldoende groene waterstof te produceren om aan de volledige vraag naar waterstof van de raffinaderij te voldoen en een deel te kunnen vermarkten. BP en Ørsted gaan nu een onderzoeksfase in, de definitieve investeringsbeslissing zal in 2022 worden genomen en is afhankelijk van subsidie van de EU.

BP en Ørsted zetten in eerste instantie in op een productiecapaciteit van 9.000 ton per jaar. Het effect daarvan is volgens de partners vergelijkbaar met 45.000 auto’s per jaar minder op de Duitse wegen.

Het is het tweede grote partnerschap van BP dat is bedoeld om de oliemaatschappij te helpen voet aan de grond te krijgen in schone energie. In september maakte het bedrijf een deelname bekend in twee Amerikaanse offshore windprojecten die worden ontwikkeld door de Noorse staatsoliemaatschappij Equinor.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl