• Home Slider01

Antwerpen IneosHet wereldwijde chemiebedrijf INEOS wil groeien in de markt voor waterstof en lanceert daarom een apart bedrijfsonderdeel. Onder de naam Clean Hydrogen Business wil het bedrijf op verschillende locaties in Europa grootschalige waterstoffabrieken bouwen. De waterstof wordt gebruikt voor de eigen productieprocessen, maar kan ook worden geleverd aan andere bedrijven en sectoren. De Belg Wouter Bleukx is aangetrokken als Business Unit Manager Waterstof en gaat leidinggeven aan het nieuwe bedrijfsonderdeel dat is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk.

Waterstof is geen onbekend product voor INEOS. De chemiegigant produceert momenteel 300.000 ton waterstof per jaar, voornamelijk als bijproduct van chemische productieactiviteiten. Via haar dochteronderneming INOVYN is INEOS op dit moment in Europa de grootste operator van elektrolyse. Het bedrijf gebruikt dit proces bij de productie van chloor, waarin het markleider is. Dezelfde techniek kan worden toegepast bij het produceren van groene waterstof. De grootste elektrolysers die het bedrijf momenteel in gebruik heeft zijn 20 MW.  

INEOS is al betrokken bij verschillende projecten om de vraag naar waterstof verder te ontwikkelen. Daarnaast wil het nieuwe bedrijfsonderdeel Clean Hydrogen Business nieuwe partnerships ontwikkelen met toonaangevende organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties en met overheden om te zorgen voor de noodzakelijke waterstofinfrastructuur.

De nieuwe topman, bio-ingenieur Wouter Bleukx, gaat vanuit Londen de nieuwe waterstoftak aansturen. “Onze ambitie is een of meerdere grote waterstoffabrieken te bouwen in Europa”, zegt Bleukx in het Belgische magazine De Tijd. “We mikken op installaties van 50 tot 100 megawatt om waterstof te maken van groene stroom. De kans dat we voor grote waterstofprojecten in Antwerpen belanden, is verschrikkelijk groot. Het is belangrijk dicht bij de clusters te zitten waar veel vraag naar H2 is. Maar ook in Noorwegen, het Duitse Keulen, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zien we veel mogelijkheden. We denken de komende maanden de eerste partners te kunnen aankondigen.”

INEOS spreekt in het persbericht over ‘schone waterstof’, maar dat hoeft niet noodzakelijk groene waterstof op basis van wind- en zonne-energie te zijn. “De focus zal liggen op elektrolyse met groene stroom, maar we willen vooraf geen andere mogelijkheden uitsluiten”, zegt Bleukx. “Schone waterstof kan ook gemaakt worden van aardgas als we erin slagen de vrijgekomen CO2 goed op te vangen. De financiële resultaten daarvan vallen nog wat tegen, maar als plots de grote doorbraak komt in CO2-afvang, -opslag en -gebruik, willen we die optie openhouden.”

INEOS is een van de grootste chemiebedrijven ter wereld en biedt werk aan ongeveer 22.000 mensen op 183 locaties in 26 landen. Het is een particulier bedrijf met een omzet in 2019 van 51 miljard euro. Het bedrijf is groot geworden door bedrijfsonderdelen over te nemen waar andere chemiebedrijven geen toekomst meer in zien.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl