• Home Slider01

chili waterstofproductieChili meldt zich aan het hydrogen-front. Het Chileense Ministerie van Energie heeft een nationale strategie voor groene waterstof gepresenteerd die erop gericht is om de komende 20 jaar van het land een producent en exporteur van wereldniveau te maken. De overheid zorgt voor financiering, actualiseert regelgeving, stimuleert onderzoek en ontwikkeling en daagt zowel publieke als private partijen uit om met groene waterstof aan het werk te gaan. In eerste instantie voor de nationale markt en in een later stadium voor de export. Chili is het eerste land in Latijns-Amerika dat een grote toekomst ziet in de internationale waterstofeconomie.

“Voor ons is het economische aspect erg belangrijk. Niet alleen rechtstreeks in groene waterstof, maar ook omdat verschillende van onze belangrijkste industrieën, waaronder mijnbouw en landbouw, hun ecologische voetafdruk moeten verkleinen,” liet minister van Energie Juan Carlos Jobet bij de presentatie van de plannen weten. “Klanten van onze kopermijnen zijn zich steeds meer bewust van de CO2-voetafdruk. Als we competitief willen blijven, moet de mijnbouw zijn voetafdruk verkleinen,” voegde Jobet toe. Chili zet in op groene waterstof, gemaakt door elektrolyse met behulp van hernieuwbare energie.

Het meer dan 4000 km lange land heeft een potentieel voor meer dan 1.800 GW aan hernieuwbare capaciteit, gelijk aan 70 keer de huidige vraag. Het kabinet verwacht dat de kosten van schone energieopwekking de komende decennia verder zullen dalen. Zonne-energie geproduceerd in de noordelijke regio Antofagasta zal naar verwachting dalen van een huidig ​​gemiddelde van 2,1 eurocent per kWh tot ongeveer 0,85 cent in 2050. De kosten voor windenergie zullen naar verwachting dalen van ongeveer 2 eurocent per kWh naar 1,7 cent halverwege deze eeuw.

De regering verwacht dat Chili in de komende 30 jaar de goedkoopste groene waterstof op aarde zal kunnen produceren, beginnend bij een prijs tussen 1,44 euro per kg. Bij zeer efficiënte grootschalige productie daalt dit naar 68 eurocent per kg in 2050. Daarnaast moet nog wel rekening worden gehouden met compressie-, transport- en distributiekosten om de uiteindelijke prijs te berekenen. Volgens calculaties zou Chili tot 160 megaton per jaar aan groene waterstof kunnen produceren. 

De ontwikkeling van de technologie zou in drie etappes plaatsvinden, waarbij de eerste bestaat uit grootschalige binnenlandse waterstofvraag van bedrijven die nu al grijze waterstof gebruiken. De tweede etappe is het verbruik door de transportsector en waterstof als exportproduct. Als laatste wordt zeer grootschalig ingezet op de exportinfrastructuur.

Het eerste grote waterstofproject is inmiddels aangekondigd de regio Magallanes. In het uiterste zuiden van Chili wordt een 300 megawatt windmolenparkproject gerealiseerd op een plek waar continue zeer veel wind waait. De opgewekte energie wordt gebruikt voor de productie van groene waterstof voor export. Dit project wordt gefinancierd door private partijen.

3000 kilometer noordelijker, in de Chileense Atacama-woestijn, behoort de zonkracht tot de beste ter wereld. Met deze eigenschappen kan de nieuwe waterstofeconomie in Chili bijna niet mislukken.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl