• Home Slider01

Antwerpen vuilnisautoIn Antwerpen rijden volgend jaar twee vuilniswagen op waterstof. De nieuwe perswagens worden uitgerust met een elektrische motor die van energie wordt voorzien vanuit een brandstofcel en veroorzaken geen CO2-uitstoot. Vuilniswagens op waterstof rijden al in enkele Europese steden, maar zijn een primeur voor België. Het project krijgt financiële steun van het Europese REVIVE-project en de FCH 2 JU (Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking).

Binnen de stedelijke vloot hebben huisvuilwagens het grootste effect op de uitstoot. Een gemiddelde vuilniswagen verbruikt 65 liter diesel per 100 km. Rijden op batterijen is voor dit type voertuig vaak niet mogelijk door het beperkte batterijvermogen en het hoge gewicht van de batterij zelf. Een oplossing is om deze voertuigen, die veel energie vragen, uit te rusten met een brandstofcel en waterstoftanks. Voertuigen met deze aandrijving stoten geen CO2, fijnstof of andere schadelijke stoffen uit.

In het kader van REVIVE worden minstens 15 huisvuilwagens op waterstof in verschillende Europese steden getest, waarvan dus twee in de grootste Belgische havenstad. Doel is de verdere technologische ontwikkeling van brandstofcellen te ondersteunen, de productieprocessen te standaardiseren om zo de kostprijs op termijn te verlagen. Door het gebruik van waterstof kan het voertuig lange tijd achter elkaar worden ingezet en kan er snel bijgetankt worden.

“We zijn trots dat Antwerpen een van de eerste steden in Europa is waar vuilniswagens op waterstof zullen rijden”, meldt Fons Duchateau, verantwoordelijk voor het stads- en buurtonderhoud. “Antwerpen is hiermee een voorloper wat betreft duurzame mobiliteit. De vuilniswagens zijn beter voor het milieu en zorgen voor gezondere lucht en minder geluidsoverlast.”

De ombouw van twee gewone diesel-vuilniswagens naar voertuigen op waterstof gebeurt op dit ogenblik door E-Trucks Europe in het Belgische Lommel.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl