• Home Slider01

Siemens Mireo plusDe Deutsche Bahn (DB) start in 2024 met het testen van waterstoftreinen. In de deelstaat Baden-Württemberg wordt dan begonnen met een proefperiode van een jaar waarin een trein op waterstof een dieselvoertuig in de normale dienstregeling zal vervangen. De proef vindt plaats op een regionale lijn tussen Tübingen, Horb en Pforzheim, in de regio rond Stuttgart. Als de proef slaagt zullen 1300 dieseltreinen door treinen met een brandstofcel worden vervangen.

In Duitsland heeft ongeveer 40% van het spoornetwerk geen bovenleiding. Dit staat gelijk aan 13-duizend kilometer spoor, hoofzakelijk bestaande uit regionale lijnen die minder druk bereden worden. In 2050 moeten alle dieseltreinen hier zijn verdwenen.

De nieuwe waterstoftrein van de DB wordt geproduceerd door fabrikant Siemens. De bestaande trein van het type Mireo Plus (foto) wordt geschikt gemaakt voor waterstof en krijgt een bereik van 600 km met een topsnelheid van 160 kilometer per uur. Tegelijkertijd ontwikkelt Deutsche Bahn een nieuw waterstoftankstation. De waterstof moet worden geproduceerd in een elektrolyser die komt te staan bij de DB-fabriek in Tübingen. In 15 minuten moeten de treinen kunnen worden volgetankt. De DB-fabriek in Ulm wordt uitgerust voor het onderhoud van de waterstoftrein. Volgens Deutsche Bahn heeft het federale ministerie van Transport subsidie voor het project toegezegd.

Voor treinfabrikanten belooft de technologie een lucratieve business te worden. Siemens ziet een marktpotentieel van 10.000 tot 15.000 treinen in Europa, die in de komende tien tot vijftien jaar zullen worden vervangen. Een trein van het type Mireo Plus geproduceerd voor Deutsche Bahn kost afhankelijk van de uitrusting vijf tot tien miljoen euro. 

Volgens DB zal de geplande testrit met de waterstofaandrijving in de regio rond Tübingen 330 ton kooldioxide per jaar besparen. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl