• Home Slider01

Bottrop wasserstoffOnder de titel "HyExperts-regio Emscher-Lippe" zijn de Duitse steden Bottrop, Gelsenkirchen en het district Recklinghausen gezamenlijk gestart met een waterstofplan voor de hele regio. Gisteravond was de eerste bijeenkomst en daar hebben de steden, experts en het bedrijfsleven een gezamenlijk onderzoek geïnitieerd dat moet leiden tot een plan van aanpak. Het project wordt gefinancierd door het federale ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur voor een totaalbedrag van 300.000 euro als onderdeel van het nationale innovatieprogramma ‘Waterstof- en brandstofceltechnologie’.

Van regionale opwekking tot het gebruik van waterstof in bussen, vrachtauto’s en personenwagens: waterstofmobiliteit kent vele facetten. Om samen de nodige structuren te creëren, zullen Bottrop, Gelsenkirchen en het hoofddistrict Recklinghausen de komende maanden een regionaal implementatieconcept uitwerken dat alle stadia van de waardeketen van toekomstige waterstofmobiliteit beslaan. In het gebied zit nu slechts een openbaar waterstoftankstation, dar moeten er meerdere worden. Het lokale bedrijfsleven moet optimaal van de nieuwe waterstofeconomie gaan profiteren. Tussen november en de zomer van 2021 worden drie regionale H2-forums georganiseerd.  

“Waterstof is als energiedrager een belangrijk onderdeel van klimaat-neutrale mobiliteit en heeft de potentie om nieuwe waarde toe te voegen aan de regio”, zegt Bodo Klimpel, districtsbeheerder van het district Recklinghausen. “Onze regio Emscher-Lippe biedt met zijn innovatieve industriële locaties de beste voorwaarden om op dit gebied een landelijke pioniersrol op zich te nemen. Samen moeten we nu de bestaande structuren en netwerken uitbreiden.”

De steden werken daarom samen aan een regionaal uitvoeringsconcept dat niet alleen bedoeld is om de klimaatbescherming te bevorderen, maar ook meedenkt met bestaande structuren en nieuwe waarde in de regio kan creëren. Het H2-plan "HyExperts Region Emscher-Lippe" moet rekening houden met alle facetten van toekomstige waterstofmobiliteit, van openbaar vervoer tot logistiek en van afvalverwerking tot privévervoer.

“We brengen de waterstof-opwek, transport, toepassing en innovaties samen onder één dak. We willen in de “HyExperts-regio Emscher-Lippe” een slim systeem opzetten dat de sterke punten van onze regio optimaal benut voor de komende waterstofmobiliteit ”, aldus Bernd Tischler, burgemeester van Bottrop. “We willen specifieke oplossingen ontwikkelen die ook in andere regio’s bruikbaar zijn.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl