• Home Slider01

Doetinchem bus waterstofEen groot succes voor Nederland. Opnieuw zijn 10 bussen op waterstof uit het project ‘JIVE 2’ toegekend. Daarmee komt het totaal aantal bussen uit op 60, dat is 40% van het totaalaantal van 152 bussen die beschikbaar werden gesteld aan veertien Europese steden in zeven landen. De RebelGroup, de provincie Gelderland en vervoerder Arriva hebben een half jaar aan het project gewerkt. Vanmorgen zijn Gedeputeerde Staten van Gelderland met de extra subsidie akkoord gegaan

Eind 2019 werd bekend dat in de provincies Groningen en Drenthe in totaal dertig bussen op waterstof gaan rijden. Twintig bussen vanuit de stad Groningen op regionale lijnen door de provincies Drenthe en Groningen en tien bussen vanuit de stad Emmen. Tegelijkertijd maakte de provincie Zuid-Holland bekend dat er twintig bussen gaan rijden vanuit Rotterdam op regionale lijnen richting het zuidelijke gelegen eiland Goeree-Overflakkee. Deze bussen krijgen een eigen waterstoftankstation, deels gefinancierd uit het Merlin-project.

Zojuist maakt vervoerder Arriva bekend dat uiterlijk december 2021 tien nieuwe waterstofbussen gaan rijden vanuit Doetinchem in de Gelderse Achterhoek. Deze bussen worden ingezet op regionale lijnen in de Achterhoek en de Cleantech Regio. De voertuigen gaan gezamenlijk meer dan 1 miljoen kilometer afleggen. JIVE 2 schrijft voor dat de bussen minimaal 50-duizend kilometer per jaar moeten afleggen, Arriva laat de voertuigen 100-duizend kilometer rijden. De totale geraamde maximale meerkosten voor de 10 bussen zijn voor 4 jaar 6,4 miljoen euro. Provincie, Arriva en Europa investeren hier gezamenlijk in. Daarnaast wordt er nog een bijdrage gevraagd aan het Rijk. De provincie heeft al ervaring met waterstofbussen. Twee bussen, gemaakt door het bedrijf HyMove in Arnhem hebben tot volle tevredenheid enkele jaren gereden vanuit Apeldoorn en rijden nu in de Duitse stad Munster.

Het Europese subsidieproject JIVE 2 heeft een looptijd van zes jaar, is gestart in januari 2018 en wordt medegefinancierd door een subsidie ​​van 25 miljoen euro van de FCH JU (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking) in het kader van het Horizon 2020-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie. Het projectconsortium bestaat uit 23 partners uit negen landen. JIVE en JIVE 2 gaan gezamenlijk 300 waterstofbussen laten rijden in 22 Europese steden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl