• Home Slider01

Sines zonnepanelenn kopie 3In Portugal is een onderzoek gaande naar corruptie door de minister van Staat, Economie en Digitale Transitie, Pedro Siza Vieira en de plaatsvervangend staatssecretaris van Staat en Energie João Galamba, schrijven de Portugese media. De komende jaren wil Portugal miljarden investeren om de export van groene waterstof naar noord-Europa tot een belangrijk exportproduct te laten uitgroeien. Vorig jaar is een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie dat de bewindslieden goedgezinde zakenlieden voorrang verlenen bij het gunnen van de projecten rond de grootschalige opwek van waterstof.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Centrale Afdeling Onderzoek en Criminaliteit en de Nationale Eenheid voor Corruptiebestrijding naar aanleiding van een klacht. Hierin wordt gemeld dat er sprake is van een voorkeursbehandeling van bedrijvenclusters bij de aanbesteding een nationaal waterstofplan. Genoemd wordt het project Green Flamingo bij de havenstad Sines, een initiatief van de Nederlander Marc Rechter, waarin de komende jaren honderden miljoenen euro’s worden geïnvesteerd.  De bewindslieden Pedro Siza Vieira en João Galamba worden ervan verdacht het consortium van het Portugese elektriciteitsbedrijf EDP, het olie- en gasbedrijf Galp, het netwerkbedrijf REN  en de Martifer Group te bevoordelen en staan nu onder toezicht van politie en justitie.

De in Portugal wonende Nederlander Marc Rechter is initiatiefnemer van het project Green Flamingo. Zijn bedrijf Resilient Group wil een groene waterstoffabriek met een uiteindelijke capaciteit van 1.000 megawatt bouwen, waar met behulp van zonne-energie water via elektrolyse wordt gesplitst in zuurstof en waterstof. Eerder dit jaar hebben de regeringen van Nederland en Portugal hierover een Memorandum of Understanding getekend. De waterstof wordt vanuit de haven van Sines naar Rotterdam verscheept. Bij het project zijn ook de Nederlandse bedrijven ABN-AMRO, Anthony Veder en Vopak betrokken. Voor zover bekend zijn zowel de initiatiefnemer als deze bedrijven niet als verdachten aangemerkt.

Volgens het Portugese weekblad Zaterdag, dat het corruptie-onderzoek eerder deze maand onthulde, worden Pedro Siza Vieira en João Galamba, nauwlettend in de gaten gehouden op het gebied van beïnvloeding, corruptie en andere economische en financiële misdrijven. Tot de verdachten behoren naast leden van de regering ook managers en voormalige managers van bedrijven als EDP, Galp, REN en Martifer. Het gaat om de toezeggingen die zijn gedaan tijdens regeringsbijeenkomsten met verschillende bedrijven. 70 bedrijven hebben plannen ingediend waarvan er 37 zijn geselecteerd.

De ministers ontkennen de beschuldigingen. Bij het Openbaar Ministerie valt het onderzoek onder geheimhouding en worden er verder geen mededelingen gedaan.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl