• Home Slider01

Hoogeveen Tiny HouseStudenten van het Alfa-college in de Nederlandse stad Hoogeveen zijn begonnen met de bouw van een mobiel tiny house op waterstof. Daartoe worden alleen duurzame en circulaire materialen gebruikt. Het verplaatsbare kleine huis is onderdeel van het waterstofproject in Hoogeveen. Dat bestaat verder uit de bouw van de nieuwe woonwijk Nijstad-Oost op groene waterstof en de omzetting van bestaande woningen in woonwijk Erflanden van aardgas naar waterstof. Bij het ontwerp van het tiny house op waterstof, waarmee ruim twee jaar geleden een begin is gemaakt, zijn 45 studenten en jonge professionals betrokken, experts uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente.

Het tiny house vindt zijn oorsprong bij een groep inwoners die kleiner wil gaan wonen om kosten te besparen. Deze groepen realiseren projecten in de Verenigde Staten, maar ook in landen als Duitsland en België. In Nederland is er nog een tweede groep die ouderen in tyni houses wil onderbrengen om zo dicht bij de kinderen -het liefst in de tuin- te gaan wonen.

De studenten in Nederland hebben samen met bouwkundigen, installatietechnici en architecten het definitieve ontwerp gemaakt. Binnen het projecte kunnen ze theoretische kennis opdoen over de toepassing van groene waterstof als energievoorziening voor woningen en deze kennis meteen in de praktijk toepassen.Bij het mobiele huisje op waterstof wordt een lespakket ontwikkeld voor alle onderwijsniveaus, met als doel jongeren te interesseren voor techniek.

Als het verplaatsbare onderkomen klaar is reist het langs zes locaties in de regio om zichtbaar te maken hoe waterstof als brandstof in woningen werkt. Het mobiele tiny house voldoet na voltooiing aan alle wooneisen, zodat het op termijn ergens een definitieve plek kan krijgen.

Het project is een gezamenlijk initiatief van gemeente Hoogeveen, Alfa-college en Vrienden van Techniek Hoogeveen, en is gefinancierd vanuit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe.

Ook het bedrijfsleven zet expertise en netwerk in om het tiny house te realiseren, waaronder de partners Bork, H2Planet, Ten Kate Installatietechniek, Antea Group, Atelier Dutch, het Kennislab voor Urbanisme en New Energy Coalition.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl