• Home Slider01

Marokko NoorEen samenwerking tussen Nederland en Marokko om de Europese vraag naar waterstof snel en op grote schaal te kunnen invullen. Dat is het doel van DeoDesk en de Stichting Hoop en Ontwikkeling. Gezamenlijk hebben dit Energie Strategie Consultancy bureau en deze stichting een online conference georganiseerd met gezaghebbende sprekers uit Nederland en Marokko en namens de Europese Commissie sprak Diederik Samsom.

Het waren niet de minste sprekers die DeoDesk en de stichting Hoop en Ontwikkeling voor de bijeenkomst wist uit te interesseren. Aan het woord kwamen Nico van Dooren, Director New Business Development van de Port of Rotterdam, Europees topfunctionaris Diederik Samsom, Mohamed Ghazali, Secretary General of Ministry of Energy in Marokko, voormalig Nederlands Waterstofgezant Noé van Hulst die tegenwoordig International Hydrogen Advisor is bij de Gasunie en professor Ad van Wijk van de Technische Universiteit van Delft.

De rode lijn die door de bijeenkomst liep was het uitstekende opwekpotentieel voor duurzame energie dat Marokko kan bieden. Met havens aan de Middellandse zee en de Atlantische oceaan is het transport per waterstoftanker geen enkel probleem. Maar Marokko kan ook terugvallen op een van de hoofdgasleidingen waarmee het land nu al verbonden is met Europa. Momenteel wordt via deze Maghreb-Europa Gas Pipeline nog aardgas getransporteerd van Algerije, via Marokko, onder de Middellandse zee door naar Spanje en Portugal. Als aardgas niet meer gewenst is kan de 1600 km lange pijplijn geschikt gemaakt worden voor aardgas.

Amar Harroui en Younass Aboulghit, organisatoren namens de stichting Hoop en Ontwikkeling in Leiden, zijn zeer positief over de plannen. Harroui noemt Marokko een van de veiligste en meest stabiele landen van de regio. “Er is ongelofelijk veel goedkope grond beschikbaar, er zijn dubbel zoveel zonuren als in Nederland, het waait er veel en voor windmolens is ruimte genoeg. Aan alle basisvoorwaarden om goedkoop en veel waterstof te kunnen produceren voldoet het land.” Maar de belangrijkste mededeling deed hij pas na afloop. “Mohammed VI, de koning van Marokko heeft de ontwikkeling van de Marokkaanse waterstofeconomie onlangs tot topprioriteit verklaard. En dat maakt het een stuk makkelijker om snel tot zaken te kunnen komen.”

De bijeenkomst werd georganiseerd door DeoDesk Energy Strategy Consultants en de Stichting Hoop en Ontwikkeling.

https://youtu.be/ELUDwN_FTCc

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl