• Home Slider01

Kawasaki McDonaldsMcDonalds in Japan is gisteren begonnen met een proefproject waarin waterstof wordt geproduceerd uit plastic bedrijfsafval. Samen met partners als Kawasaki City en Showa Denko wordt via waterstof weer energie opgewekt om de elektrische bezorgservice van McDonalds van energie te voorzien. Het project loopt de hele maand december.

Acht vestigingen van de fastfoodketen in Kawasaki City, een stad met 1,4 miljoen inwoners aan de Baai van Tokyo, doen mee aan de proef. Plastic afval zoals gebruikte rietjes en deksels van drinkbekers worden in december apart ingezameld en verwerkt in de fabriek van Showa Denko. De waterstof die hieruit komt wordt vervolgens gebruikt in de bezorgservice van McDonald's als energie voor uiteenlopende elektrische voertuigen (foto). 

In Japan wordt een deel van de gebruikte kunststoffen bij McDonalds gerecycled tot nieuwe producten, maar het overgrote deel wordt niet gerecycled maar verbrand, omdat er voedselresten aan vastzitten of kunststoffen die niet geschikt zijn voor recycling. De initiatiefnemers willen de uitstoot van CO2 terugdringen en zoeken alternatieve oplossingen voor het verbrandingsproces. De productie van waterstof is daarbij een van de mogelijkheden. 

Een maand lang gaan de drie partijen met waterstof aan de slag, daarna zal het effect op de CO2-uitstoot worden geëvalueerd. Daarbij worden ook de technische vraagstukken, de efficiëntie van het inzamelen en de extra transportbewegingen meegenomen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl