• Home Slider01

waterstoftruckkHet Japanse bedrijf Soijtz Corporation begint een onderzoek naar mogelijkheden om waterstof in vloeibare vorm te transporteren. Door gasvormig waterstof met totuleen te binden ontstaat de vloeistof methylcyclohexaan (MCH) die makkelijk te transporteren is. Door de binding met totuleen wordt het volume teruggebracht tot ongeveer 1/500ste. Een proefproject wordt opgestart in China.

Soijtz gaat voor het project een samenwerking aan met Frein Energy een bedrijf uit de Japanse stad Sapporo op het eiland Hokkaido, dat voldoende kennis heeft van deze technologie. Een apparaat ontwikkeld door Frein Energy kan de MCH weer scheiden in waterstof en tolueen. Het tolueen wordt hergebruikt voor de productie van nieuwe MCH. 

In de Chinese provincie Shandong gaat het proefproject van start. Er zijn veel chemische fabrieken in de deze regio gevestigd en er wordt veel waterstof geproduceerd als bijproduct. Daarom werkt het ministerie actief aan de inzet van waterstof en neemt het aantal voertuigen met een brandstofcel snel toe.

Waterstof reageert met tolueen en zet het bij kamertemperatuur en druk om in een stabiele vloeistof, methylcyclohexaan genaamd, met de molecuulformule C7H14. Bij omzetting naar MCH kan het volume worden teruggebracht tot ongeveer 1/500 van waterstofgas. Methylcyclohexaan is een stabiele vloeistof bij een normale omgevingstemperatuur en druk. MCH is een chemische stof met een laag risico er wordt gebruikt voor alledaagse toepassingen, zoals als oplosmiddelen voor correctievloeistof. 

Waterstof omgezet in MCH-vorm is veiliger te transporteren en op te slaan in vergelijking met waterstofgas onder hoge druk of vloeibaar gemaakte waterstof bij ultra lage temperatuur. Bovendien kan waterstof door de verbinding worden opgeslagen tegen lagere kosten.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl