• Home Slider01

Hyundai TruckkkTrafigura Pte Ltd, een van de marktleiders in de wereldwijde grondstoffenindustrie, gaat investeren in H2 Energy uit Zwitserland. Dit is het bedrijf achter de succesvolle uitrol van vrachtauto’s op waterstof voor Zwitserse transporteurs. Inmiddels rijden er al tientallen voertuigen op de weg en de komende jaren stijgt dat aantal naar minimaal 1600. H2 Energy is een zakelijke innovator in groene waterstofoplossingen en heeft partnerschappen met grote industriële spelers en marktleiders zoals Hyundai, Alpiq en Linde. H2 Energy is het eerste bedrijf commerciële bedrijf ter wereld dat brandstofcelwagens levert, uitsluitend groene waterstof opwekt en tegelijkertijd een nationale tankinfrastructuur uitrolt.

Trafigura gaat in totaal 50 miljoen euro investeren. Ruim 16 miljoen gaat als kapitaalinjectie naar H2 energy Holding om de ontwikkeling van de productie, opslag en distributie van groene waterstof voor tankstations en industriële klanten verder te ondersteunen. Het resterende deel van de investering zal worden gebruikt voor de oprichting van een 50:50 joint venture in Zürich die groene, op waterstof gebaseerde ecosystemen zal uitrollen en om te investeren in waterstofinfrastructuur en waterstoftoepassingsgerelateerde projecten in heel Europa, met uitzondering van Zwitserland.

Jeremy Weir, Executive Chairman en CEO van Trafigura is blij met de participaties. “We zijn enorm onder de indruk van de passie, het talent en de prestaties van het H2 Energy-team. Ze hebben een succesvol bedrijfsmodel ontwikkeld dat aanwezig is in elk onderdeel van de waterstofwaardeketen, van groene productie tot logistiek, en creëerden vraag naar waterstof door grootschalige brandstofceloplossingen te bieden. We kijken er naar uit om met het H2 Energy-team en zijn partners samen te werken om traditionele toeleveringsketens te ontwikkelen en naar nieuwe markten te brengen."

Rolf Huber, voorzitter van de raad van bestuur van H2 Energy, is blij met de investering van het wereldwijd actieve bedrijf. “We zijn verheugd dat Trafigura zal investeren in en met H2 Energy. Het gemeenschappelijke doel is om verschillende sectoren met een commerciële focus koolstofarm te maken. De joint venture met Trafigura zal de partners in staat stellen om geplande projecten op Europese schaal uit te voeren. Bovendien geeft het ons de mogelijkheden om brandstofceltoepassingen verder te ontwikkelen voor de transportsector op land en water, maar ook voor stationaire toepassingen.”

Trafigura is een wereldwijd opererende handelsonderneming, gespecialiseerd in olie, mineralen en metalen. De onderneming heeft 66 kantoren in 38 landen en hoofdkantoren in Amsterdam, Londen en Luzern. Trafigura werd in 1993 opgericht door Claude Dauphin en Eric de Turkheim en is eigendom van haar werknemers. Trafigura’s belangrijkste handelsactiviteiten bestaan uit levering en transport van ruwe olie, olieproducten, steenkool, metalen (waaronder koper, lood, zink en aluminium), metaalertsen en concentraten. De omzet bedroeg in 2019 140 miljard euro.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl