• Home Slider01

Aberdeen PostbezorgingHet Britse postbedrijf Royal Mail gaat een dual-fuel bestelwagen testen bij het bezorgen van pakketten in woonwijken. Het voertuig kan rijden op diesel én op waterstof. De speciaal omgebouwde Ford Transit moet gaan aantonen of waterstof een schoon alternatief is voor fossiele brandstoffen. Het voertuig moet zorgen voor een betere luchtkwaliteit en duurzaam vervoer in de stad Aberdeen. De stad is een van de weinige plaatsen in Schotland die de beschikking heeft over een waterstoftankstation. Deze wordt nu hoofdzakelijk gebruikt voor de eerste dubbeldekkers ter wereld die op waterstof rijden. De nieuwe waterstofbus van het postbedrijf kan van deze tankinfrastructuur gebruik maken.

Het testvoertuig is iets groter dan een typische Royal Mail-bestelwagen, waardoor het geschikt is om de groei van het bedrijf in pakketbezorging te op te vangen. De bestelwagen kan bijna 200 km rijden in dual-fuel-modus, waarbij het voertuig ook gebruik maakt van een dieselmotor. 60 procent van de energie die wordt verbruikt komt dan uit waterstof. Tien jaar geleden experimenteerde het postbedrijf ook al met waterstof, maar deze test kreeg geen vervolg. Nu nieuwe technieken zich aandienen probeert het bedrijf het opnieuw.

"Als bedrijf zetten we ons in om veranderingen aan te brengen in onze activiteiten die onze impact op het milieu verminderen”, zegt James Baker, verantwoordelijk voor de voertuigen bij Royal Mail. “Waterstof wordt door velen gezien als een betrouwbare bron van toekomstige duurzame energie en is dus een perfecte aanvulling op ons programma van initiatieven die ons in staat stellen te beoordelen hoe we dit kunnen bereiken, terwijl we tegelijkertijd brieven en pakjes veilig, efficiënt en verantwoord kunnen blijven bezorgen." De wagen gaat proefrijden voor een periode van een jaar vanuit het Altens Mail Center in het zuiden van de stad.

De Schotse stad Aberdeen ziet zichzelf als een wereldleider op het gebied van baanbrekende transporttechnologieën en werkt ook aan een woonwijk waar huizen verwarmd worden met waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl