• Home Slider01

Brande Denemarken windmolenEen windmolen die rechtstreeks waterstof produceert. Dat is het doel van het project "Brande Hydrogen" van Siemens Gamesa in Denemarken. Deze maand wordt de windmolen in gebruik genomen en de volgende maand wordt de groene waterstoffabriek aangesloten.

Door rechtstreeks vanuit de windmolen waterstof te maken via elektrolyse wordt het herhaald omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom en andersom voorkomen. Hierdoor ontstaat meer efficiëntie bij de stroomopbrengst van de molen en kan meer waterstof geproduceerd worden. De elektrolyser is ook aangesloten op het landelijke stroomnet, zodat de waterstofproductie kan doorgaan in periodes van weinig wind. Siemens Gamesa beschouwt het project als een strategische stap naar grootschalige productie van groene waterstof vanaf 2024.

“Groene waterstof speelt een cruciale rol als we 100 procent hernieuwbare energie willen realiseren en de klimaatdoelen willen halen”, zegt Andreas Nauen, CEO van Siemens Gamesa. “Onze windturbines leveren al een enorme bijdrage door schone elektriciteit aan het net te leveren. Straks kunnen we energie in de vorm van waterstof opslaan en kunnen we de energietransitie ook in de industrie en de transportsector op gang te brengen. Dit is een spannend project. Dit is de toekomst.”

Groene waterstof uit hernieuwbare bronnen is een 100% duurzame, opslagbare, transporteerbare en veelzijdige brandstof. Het biedt een enorme kans voor de transformatie van het energiesysteem en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de industrie, in woningen en binnen de mobiliteit. 

Het proefproject met de waterstofwindmolen vindt plaats nabij het Deense hoofdkantoor van Siemens Gamesa in Brande, in het westen van Denemarken. Het omvat een windturbine van 3 megawatt van Siemens Gamesa, die eigendom is van lokale partner Uhre Windpower. De windmolen wekt schone elektriciteit op voor een elektrolyser van 400 kilowatt. Deze splitst water in zuurstof en waterstof zodat de waterstof kan worden opgeslagen en later geleverd aan klanten in de mobiliteitssector. Het project staat op het punt de definitieve vergunningen te krijgen. De eerste testruns moeten deze maand plaatsvinden en de waterstofproductie staat gepland voor januari 2021. Het zal inzichten opleveren die van cruciaal belang zijn bij het opschalen van de technologie naar veel grotere turbines en windparken, zowel op land als op zee.

Siemens Gamesa heeft onlangs een overeenkomst getekend met het Deense bedrijf Everfuel, dat de door de elektrolyser geproduceerde groene waterstof zal distribueren naar tankstations in heel Denemarken. In Kopenhagen zal de H2 bijvoorbeeld worden gebruikt om taxi's bij te tanken. Als de turbine van het project volledig operationeel is, kan deze genoeg waterstof produceren om ongeveer 50 tot 70 taxi’s op groene waterstof te laten rijden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl