• Home Slider01

Halle Coltuyt TruckDe Belgische retailer Colruyt Group presenteert vandaag een 44 ton “heavy duty” volledig elektrische truck met een waterstof “range extender”. De vrachtwagen werd ontwikkeld door VDL Groep te Eindhoven en valt onder het Europese Interreg-demonstratieproject Waterstofregio 2.0. Tijdens het rijden worden de batterijen van de truck bijgeladen met de elektriciteit die door de brandstofcel en waterstof wordt gegenereerd. Naast het duurzame karakter door het gebruik van groene energie en waterstof, heeft dit voertuig als bijkomend voordeel dat het langere afstanden kan afleggen dan andere elektrische trucks, een belangrijke troef voor vrachttransport. Colruyt Group is ervan overtuigd dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen in de verdere verduurzaming van de mobiliteit- en energievoorzieningen. Daarom investeert de groep al jaren in deze groene energiedrager, en hoopt dat andere bedrijven ook zullen volgen.

De Colruyt Group zal de 440 ton waterstoftruck testen binnen de dagelijkse logistieke operaties. Vanwege de diversiteit van de groep, zal het mogelijk zijn om een verscheidenheid aan gebruikersgevallen te testen zoals leveringen aan de winkels. Naast de nul-uitstoot van schadelijke stoffen is de vrachtwagen is ook veel stiller dan andere voertuigen met een verbrandingsmotor.

Regine Vaneghem, afdelingshoofd Transport bij Colruyt, is enthousiast: “Ons doel is om kennis en ervaring op te doen om te bewijzen dat waterstoftechnologie efficiënt kan worden gebruikt in zware logistiek. Wij geloven sterk in de toekomstige belangrijke rol van groene waterstof als duurzame optie: hernieuwbaar en zonder CO2-uitstoot. We zijn erg enthousiast over dit Europese testproject waarbij we de waterstoftechnologie integreren om de heavy-duty logistieke sector duurzamer te maken”.  Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun door de Europese Unie in het kader van het Interreg Vlaanderen-Nederland programma.

Adwin Martens, directeur van WaterstofNet voegt toe: “Als WaterstofNet stimuleren we al verschillende jaren grensoverschrijdende samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland rond waterstof. De samenwerking tussen Colruyt Group en VDL binnen het Interreg programma Waterstofregio 2.0 is daar een belangrijk voorbeeld van. We zijn dan ook zeer verheugd over deze nieuwe mijlpaal. We zien een groot potentieel voor zwaar transport op waterstof. Met deze demonstratie nemen we het voortouw in Europa en tonen we waterstofoplossingen, die in onze regio ontwikkeld en getest worden. Dit project is dan ook een belangrijke stap om vrachtwagens op waterstof dichter bij de markt te brengen.”

Sinds 2004 investeerde de retailorganisatie Colruyt Group al 6 miljoen euro in innovatieve projecten met waterstof. Zo produceert de groep al enkele jaren zelf groene waterstof op de site Dassenveld. In het distributiecentrum rijden een aantal heftrucks op waterstof. Daarnaast wordt de waterstof gebruikt voor 20 personenwagens, die binnen het bedrijf ingezet worden. In oktober 2018 opende de groep het eerste groene publieke waterstoftankstation, het DATS 24-station in de Zinkstraat in Halle.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl