• Home Slider01

Utrecht Lage weideHet College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Utrecht heeft € 848.000 subsidie toegekend voor de realisatie van een waterstoftankstation op het industrieterrein Lage Weide aan de noordkant van Utrecht. Het tankstation is een initiatief van een groep ondernemers op het bedrijventerrein langs de autosnelweg A2, een van de drukste snelwegen van Nederland. Groene waterstof wordt ter plaatse geproduceerd met een elektrolyser van bijna een halve MW die draait op lokaal geproduceerde groene stroom. Tegelijkertijd wordt door verschillende bedrijven geïnvesteerd in vervoersmiddelen op waterstof. In eerste instantie in beschikbare auto’s en in een later stadium in transportvoertuigen, laat woordvoerder Bert Strijker aan Waterstof Magazine weten. De subsidie komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), in het kader van het Operationeel Programma Kansen voor West II.

Het plan om een waterstoftankstation en elektrolyser voor de productie van groene waterstof op bedrijventerrein Lage Weide te realiseren is een initiatief van een aantal duurzame ondernemers in Utrecht, te weten Henk Stamhuis (Stamhuis Groep), Berend Schols (ProfiNRG BV) , Cor bij de Weg (EJP Accountants | adviseurs) samen met Ruben Vrijhoef (Hogeschool Utrecht) en Bert Strijker (EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB). De ondernemers noemen zichzelf ‘H2 Pioniers’. Voor de technische, economische en duurzame opschalingsmogelijkheden en verbetering van rendement is de Hogeschool Utrecht als partner aan het project verbonden. ECUB, een coöperatie die ondernemers helpt met duurzame maatregelen, is penvoerder en trekker van het project.

Ondernemers in Utrecht en omgeving nemen deel in een holding ‘H2 Pioniers’ en worden samen eigenaar van het waterstoftankstation en de elektrolyser. Het station zal een 350 bar en een 700 bar tankvoorziening krijgen, waardoor zowel lichte als zwaardere voertuigen kunnen tanken. Extra waterstof wordt opgeslagen in een mobiele container, dat maakt het vervoer van waterstof mogelijk, waardoor ook andere afnemers elders in de stad en in de regio kunnen worden bediend. Daarbij valt te denken aan scheepvaart, heftrucks en terminal trekkers of ander transport op eigen bedrijfsterrein.

Inmiddels is een vergunningstraject gestart. Naar verwachting zullen de elektrolyser en het waterstoftankstation op bedrijventerrein Lage Weide eind 2021 of uiterlijk begin 2022 in gebruik worden genomen. Of de planning gehaald wordt is onder andere afhankelijk van het vergunningsverleningstraject.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl