• Home Slider01

Sadoedi Arabie Acwa powerZeven grote wereldbedrijven hebben de ‘Green Hydrogen Catapult’ opgericht met als doel de kiloprijs voor waterstof te laten zakken tot 1,65 euro (2 dollar). De bedrijven willen de huidige productie van waterstof de komende vijf jaar vervijftigvoudigen. Daarvoor moet 25 gigawatt aan hernieuwbare energie worden opgewekt. De prijs van groene waterstof is altijd het belangrijkste probleem geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe technologie, de markt vergelijkt de prijs van waterstof met fossiele brandstoffen die in de toekomst niet meer toegestaan zijn. Als het de zeven partijen lukt de prijs flink te verlagen betekent dit een belangrijke stap richting een koolstofarme samenleving.

De oprichters van het nieuwe initiatief ‘Green Hydrogen Catapult’, zijn onder meer ACWA Power, een bedrijf dat zich richt op het ontzilten van zeewater en groene energie-opwek, CWP Renewables, een Australische ontwikkelaar en eigenaar van windparken en zonneparken, het Chinese Envision, leverancier van windturbines, energiebeheersoftware en energietechnologiediensten, het Spaanse elektriciteitsbedrijf Iberdrola, het Deense energiegigant Orsted, de Italiaanse gastransporteur Snam en de Noorse kunstmestproducent Yara. 

Het gezamenlijke doel is om de meest koolstofrijke industrieën ter wereld te helpen transformeren naar schone energie door tegen 2026 25 gigawatt waterstofproductie op basis van hernieuwbare energie in te zetten, met het oog op de halvering van de huidige kosten van waterstof. De uitvoerend directeur van Saudi ACWA Power, Paddy Padmanathan, laat weten dat de groep met creativiteit en ondernemerschap binnen vier jaar groene waterstof kan leveren voor minder dan 1,65 euro per kilogram. De zeven bedrijven geen technische belemmeringen om de doelen te bereiken.

De ‘Green Hydrogen Catapult' vergt een investering van 90 miljard euro en zal meer dan 120.000 banen creëren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl