• Home Slider01

Unteres Oder tal brugIn de deelstaat Uckermark, in het uiterste oosten van Duitsland, gaan twee waterstofbussen rijden in het National Unteres Odertal. Twee bestaande bussen, die bezoekers van dit nationaal park op de grens met Polen vervoeren, worden omgebouwd van diesel naar waterstof. Vanaf het volgende toeristenseizoen moeten de twee voertuigen zonder CO2-uitstoot gaan rijden.

De bussen vervoeren gasten naar de ingang van het grote beschermde natuurgebied rond de oevers van het grensriviertje de Oder. De waterstofbussen gaan rijden in het zuidelijke nationale park tussen het treinstation Angermünde, Criewen en Schwedt en als verbinding in het noordelijke nationaal park tussen Schwedt, Friedrichsthal en Mescherin. De bus in de Beneden-Odervallei moet ook functioneren als rijdend informatiecentrum en zal onderweg op schermen korte filmpjes laten zien over bezienswaardigheden langs de route.

Het bedrijf Clean Logistics uit Hamburg werkt bij de ombouw van de bussen naar waterstof samen met verschillende partners: de brandstofcel met een vermogen van 60 kW wordt geleverd door het toonaangevende Chinese bedrijf Re-Fire Technology. Het tanksysteem is afkomstig van Hydac International, terwijl de batterij is gemaakt door eCap Mobility. 

De oplevering van de eerste twee omgebouwde Mercedes-Benz Citaro-bussen van twaalf meter lengte vindt eind maart en eind juni plaats, zodat de Uckermärkische Verkehrsgesellschaft medio volgend jaar kan starten met de waterstofbussen in het indrukwekkende uiterwaardenlandschap. De bezoekers worden vanaf dan met een klimaatvriendelijke pendelbus naar de ingangen gebracht en later teruggereden naar de parkeerplaatsen of naar het treinstation.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl