• Home Slider01

Uithoorn containerIn Uithoorn stroomt sinds afgelopen vrijdag waterstof door het bestaande aardgasnet. De afgelopen maanden zijn 14 sloopwoningen gereed gemaakt voor tijdelijke verwarming met waterstof. Het betreft een proef om inzicht te krijgen of waterstof een volwaardig alternatief is voor aardgas en of het oude leidingnetwerk -dat in het verleden is aangelegd voor aardgas- geschikt is voor waterstoftransport. Tenslotte probeert de netbeheerder inzicht te krijgen in hoe het leidingennetwerk het meest efficiënt kan worden geschikt gemaakt.  

Waterstof door een aardgasnetwerk is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat en nu voor het eerst in Nederland door netbeheerder Stedin wordt toegepast. Het bedrijf werkt hierbij samen met woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente Uithoorn en energieconsultant DNV GL. Feenstra voert werkzaamheden aan de binneninstallatie uit en Nefit Bosch en Remeha leveren de waterstof cv-ketels. Dit project is voor alle partners een kans om te leren over de overgang van aardgas naar waterstof in bestaande gasnetten. 

Omdat pionier Stedin geen idee heeft of er complicaties kunnen ontstaan wordt het experiment uitgevoerd in een aantal sloopwoningen. “De bewoners zijn inmiddels allemaal vertrokken”, meldt Frank van Aphen van Stedin aan Waterstof Magazine. “samen met onze partners hebben we hier de handen vrij om naar eigen inzicht te kunnen experimenteren.”

De waterstof, nodig voor het testen, zit in cilinders die zijn opgeslagen in een zeecontainer die voor de woningen staat (foto). De woningen zullen de komende weken niet continu verwarmd worden met waterstof, de ketels zullen slechts af en toe in werking gesteld worden om te kijken wat de meest optimale druk in de leidingen is. Om dezelfde warme in de woning te krijgen moet er ongeveer drie keer zover kubieke meters waterstof worden aangevoerd in vergelijking met aardgas. In de ene woning is een waterstofketel opgehangen van Nefit Bosch. Het toestel is ontwikkeld door de Britse R&D-afdeling en de Nederlandse R&D-afdeling van Nefit Bosch in Deventer. In twee andere woningen is de Remeha Hydra geïnstalleerd. In de woningen en op straat lopen koperen leidingen en kunststof leidingen, zitten knelkoppelingen en trompverbindingen. Precies zoals in heel Nederland het aardgasnetwerk eruitziet. Sensoren meten continue of er waterstofgas weglekt.

“In Uithoorn onderzoeken we in de praktijk hoe wij ons bestaande aardgasnet geschikt kunnen maken voor waterstof. Zo leren we over wat een ombouw van aardgas naar waterstof precies betekent voor ons als netbeheerder en voor de partijen waarmee wij samenwerken”, vertelt Marc van der Linden, CEO van Stedin. “Dat dit nu in de praktijk gebeurt is een mijlpaal voor Stedin. Het toont aan dat we de gebouwde omgeving, met de juiste stappen en een aantal aanpassingen in ons netwerk, technisch geschikt kunnen maken voor het gebruik van duurzame gassen en waterstof in de toekomst.”

Vóór 2030 verwacht Stedin niet dat waterstof een grote rol gaat spelen in de gebouwde omgeving, maar het netwerkbedrijf wil nu al kennis en ervaring op doen en ontdekken welke rol waterstof kan krijgen. Door te innoveren en experimenteren willen netbeheerders ervoor zorgen dat er straks een gedegen ombouwplan ligt voor de periode na 2030.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl