• Home Slider01

Oslo EverfuelEverfuel dochter H2Fuel, heeft de openbare aanbesteding gewonnen voor een waterstoftankstation in Oslo. In de wijk Kjelsrud, in het oosten van de Noorse hoofdstad, is een stuk grond aangewezen voor uitbreiding van het landelijke netwerk van H2-stations. H2fuel kwam met de beste bieding.

“Het waterstofstation in Kjelsrud zal een eerste belangrijke stap zijn in een landelijk systeem voor distributie en vullen van groene waterstof in Noorwegen”, zegt Jacob Krogsgaard, CEO van Everfuel. “Het station zal naar verwachting eind juni 2022 klaar zijn voor gebruik en zal gericht zijn op zware transportsegmenten, waar de komende jaren een aanzienlijke groei wordt verwacht.” Het nieuwe tankstation richt zich ook op bedrijven met grotere wagenparken, zoals de grote taxibedrijven. Om deze laatste groep snel van waterstof te kunnen voorzien zal Everfuel eerst een tijdelijke mobiele unit plaatsen. Hier wordt het komende jaar een vergunning voor aangevraagd.  

Het Deense waterstofbedrijf Everfuel heeft begin deze maand ook een overeenkomst getekend met Siemens Gamesa om groene waterstof te distribueren voor emissievrije mobiliteit in Denemarken. De groene waterstof wordt geproduceerd door een windturbine van Siemens Gamesa die is aangesloten op elektrolysers. Deze windturbine gaat H2 produceren zonder aansluiting op elektriciteit. “Dit is de eerste keer dat we de hele waardeketen van productie tot transport en levering aan waterstofstations verbinden”, zegt Jacob Krogsgaard. “De pilot van Siemens Gamesa omvat een windturbine van 3 megawatt, die elektriciteit zal produceren om een ​​elektrolyser van 400 kilowatt van stroom te voorzien.” 

H2Fuel was in het verleden een dochterbedrijf van Nel Hydrogen, maar is enkele weken geleden voor 2,5 miljoen euro verkocht aan Everfuel. Everfuel krijgt daarvoor 51% van de aandelen. Dochterbedrijf H2Fuel was voorheen bekend als UnoX Hydrogen en exploiteert het enige waterstoftankstation in Noorwegen bij Sandvika, tien kilometer ten westen van Oslo. In Nederland is Everfuel bekend van het nieuwe waterstoftankstation in Heinenoord. Bij dit -niet openbare tankstation- gaan volgend jaar 20 streekbussen tanken die gaan rijden in de provincie Zuid-Holland.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl