• Home Slider01

kautex waterstoftankDe blaasgietexperts van Kautex Maschinenbau hebben met succes een polyamide waterstoftank met een groot volume geproduceerd door middel van extrusieblazen. De tank is ruim twee meter lang, heeft een diameter van 500 mm en een inhoud van 320 liter. Dit is de eerste keer dat een waterstoftank in deze maat is geproduceerd door middel van blaasvormen.

Extrusieblazen (of extrusievormblazen) is een proces waarbij de warme gesmolten kunststof - die in de vorm van een buis uit de spuitkop komt - tussen twee halve vormen (matrijshelften) wordt dichtgeknepen. Direct daarna wordt de plastische buis met perslucht tegen de matrijswand geblazen. Door middel van extrusieblazen worden holle voorwerpen gemaakt. De opslag van waterstof stelt hoge eisen aan de doorlaatbaarheid van het voeringmateriaal voor tanks. Omdat H2 een zeer klein molecuul is, kan waterstof door vrijwel elk plastic materiaal ontsnappen. Speciale polyamiden (PA's) hebben de beste barrière-eigenschappen. Vanwege hun lage smeltstijfheid en complexiteit waren ze voorheen echter moeilijk op grote schaal te verwerken door middel van blaasvormen. Nieuw ontwikkelde polyamiden en een speciale extrusietechniek hebben dit nu mogelijk gemaakt.

“Het maken van een voering van deze maat uit polyamide was een grote uitdaging. Het werk dat we hier doen, is echt baanbrekend ”, zegt Abdellah El Bouchfrati, hoofd van Kautex Composite Business Development, waar de nieuwe waterstofvoering werd ontwikkeld.

Kautex zet zich al geruime tijd in voor de continue ontwikkeling van composiet drukvaten voor verschillende toepassingen zoals waterstof-, CNG- en LPG-tanks. Composiettanks bestaan ​​uit een thermoplastische voering, een naafgedeelte waarop de klep is aangesloten en een vezelwikkeling die mechanische sterkte toevoegt. De interne voering wordt geproduceerd door middel van blaasvormen.

De opslagvaten voor waterstof zijn doorgaans ontworpen voor een werkdruk van 700 bar en een barstdruk van 1750 bar. De voering is een kernonderdeel van de container, het is de binnenhuid van de tank. Het neemt het gas op, omringt de inhoud en sluit deze van buitenaf af. De voering wordt blootgesteld aan hoge mechanische belastingen en temperatuurbereiken van -60 ° C tot +120 ° C. Met de methode die Kautex in samenwerking met een kunststoffabrikant heeft ontwikkeld, kunnen nu voor het eerst waterstofvoeringen in formaten met industriële toepassingen worden geproduceerd door middel van blaasvormen.

“De maatvoering die we nu hebben bereikt, is nog maar het begin. We zijn ervan overtuigd dat we deze methode in de toekomst ook zullen kunnen gebruiken om aanzienlijk grotere voeringen voor waterstofdrukvaten te produceren ”, aldus Abdellah El Bouchfrati. “Een kosteneffectieve oplossing voor transport- en infrastructuurvereisten voor waterstof liggen nu binnen handbereik. 

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl