• Home Slider01

Shell wereldwijddEnergiebedrijf Shell investeert steeds meer in waterstof. Het lijkt erop dat het voormalige oliebedrijf waterstof beschouwt als schone en duurzame opvolger van olie en gas. Het energieconcern investeert volop in een markt voor CO2-vrije brandstoffen die zich snel ontwikkelt.

Deze week werd bekend dat Shell partner is van H2Accelerate. Binnen dit Europa brede project werken Daimler Truck AG, IVECO, OMV, Shell en de Volvo Group samen om de juiste voorwaarden te scheppen voor de massale uitrol van waterstofvrachtwagens in Europa, inclusief de bijbehorende tankinfrastructuur.

Uit de Nederlandse provincie Drenthe komt het bericht dat Shell een bedrag van 1,6 miljoen euro als subsidie tegemoet kan zien voor het realiseren van een waterstoffabriek in Emmen. In eerste instantie een fabriek van 10 megawatt met een optie om deze uit te breiden naar 30 MW. Gedeputeerde Staten denken dat niet alleen de bouw en onderhoud van de waterstoffabriek werkgelegenheid oplevert, maar dat ook meer bedrijven zich mogelijk op het Emmtec-terrein willen gaan vestigen vanwege de beschikbaarheid van waterstof. Shell wil in 2021 gaan bouwen en halverwege 2022 met de waterstofproductie beginnen.

In het Verenigd Koninkrijk steekt Shell, via zijn investeringsfonds Shell Ventures, miljoenen in ZeroAvia, een ontwikkelaar van vliegtuigen op waterstof. Andere investeerders zijn Bill Gates en webwinkelgigant Amazon. Waterstof wordt gezien als potentiële schone vervanger voor fossiele brandstof in de luchtvaart, Shell wil deze ontwikkelingen scherp volgen. ZeroAvia wil over drie jaar vluchten over een afstand van 800 kilometer uit voeren met toestellen met tien tot twintig zitplaatsen. In 2030 moeten er vluchten met 200 passagiers mogelijk zijn over afstanden tot bijna 5000 kilometer.

Op het terrein van de raffinaderij van Shell bij de Duitse stad Keulen is de bouw van tot nu toe de grootste elektrolyser van Europa bijna afgerond. Eenmaal operationeel zal de 10MW PEM (protonenuitwisselingsmembraan) elektrolyser van ITM Power jaarlijks ongeveer 1300 ton groene waterstof produceren die volledig kan worden geïntegreerd in raffinageprocessen.

In Californië werkt Shell aan een zeer groot waterstof tankstation voor vrachtauto’s. Iets ten oosten van Los Angeles moeten zware trucks gaan tanken die goederen vervoeren vanuit de havens aan de westkust naar het achterland. In Californië, maar ook in Azië en Europa, beschikt Shell al over tientallen waterstoftankstations met een lagere capaciteit, afgestemd op personenauto’s.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl