• Home Slider01

Telfs SneeuwruimerDe sneeuwschuivers op de skipistes worden fossielvrij. De Zuid-Tiroolse fabrikant Prinoth komt met een voertuig op waterstof. Momenteel wordt het eerste prototype in praktijk getest. “Daarmee praten we niet alleen over milieubescherming, maar we gaan er ook daadwerkelijk mee aan de slag”, meldt de fabrikant in het persbericht. Een vergelijking met een soortgelijk voertuig op diesel laat zien dat de nieuwe sneeuwschuiver op waterstof niets aan vermogen inlevert en zelfs in de toekomst meer motorvermogen kan leveren dan diesel.

Prinoth luidt daarmee een nieuw tijdperk van pistepreparatie in, wat ook een positief effect zal hebben op het ecologische evenwicht van hele skigebieden. In tal van skigebieden wordt al jaren massaal geïnvesteerd om de duurzaamheid te vergroten. Naast het opwekken van energie en het toegenomen gebruik van regionale hulpbronnen heeft ecologisch verantwoord taludbeheer de hoogste prioriteit. De Leitwolf h 2 MOTION wordt momenteel getest in Alta Badia, een skigebied in het zuiden van het Gadertal in de Zuid-Tiroler Dolomieten. Het apparaat rijdt op de piste Gran Risa, waar wordt gestreden om de wereldbeker alpineskiën gehouden. De slalomwedstrijden worden in twee dagen tijd zonder publiek afgewerkt. 

Het conceptvoertuig Leithwolf h 2 MOTION kan vier uur onafgebroken werken. Het waterstofvoertuig levert 544 pk, vergelijkbaar met 400 kW. Tanken is nog wel een uitdaging, het dichtstbijzijnde waterstoftankstation staat in Bolzano, zestig kilometer verderop.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl