• Home Slider01

Seoel waterstofbussSinds vanmorgen rijden er vier bussen op waterstof in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Door op waterstof te rijden stoten de bussen geen schadelijke stoffen uit en door de opname van stadslucht voor de brandstofcel dragen de bussen ook nog eens bij aan de zuivering van de lucht in de stad. Vervuilende stadslucht wordt voor 99,9% gezuiverd, 418-duizend kilo per jaar per bus. Het eerste H2-voertuig werd op 15 december als proef in gebruik genomen, vanmorgen kwamen daar nog drie bussen op waterstof bij.

De vier bussen worden door de Koreaanse media ‘rijdende luchtreinigers’ genoemd en worden ingezet op de drukke stadsroute 370 van Gadong Public Garage naar Chungjeongno Station. Van deze buslijn maken dagelijks 27-duizend passagiers gebruik. Deze route is gekozen omdat er in de directe omgeving een waterstoftankstation te vinden is.  Dit H Gangdong waterstoftankstation werd in mei 2020 in gebruik genomen en krijgt waterstof aangeleverd vanuit de chemische industrie waar dit als bijproduct wordt geproduceerd. Om automobilisten op waterstof minimaal te hinderen bij het tanken mogen de bussen alleen in de vroege ochtenduren tanken. Per keer wordt er 30 kilo waterstof getankt waarop de bus vervolgens 450 km kan rijden. Een bus op lijn 370 rijdt gemiddeld 250 km per dag, 344 dagen per jaar.

De stad Seoul, met tien miljoen inwoners, is van plan om het aantal waterstofbussen tegen 2025 op te voeren tot 1.000 en 11 waterstoflaadstations te bouwen. Innoveren is de hoofdstad niet vreemd, de stad liep voorop bij de introductie van milieuvriendelijke bussen zoals elektrische bussen in 2018 en CNG-bussen (aardgas) in 2000. 

De regering maakt bekend dat in heel Zuid-Korea er volgend jaar nog 12 waterstoftankstations bijkomen en in de eerste helft van 2022 nog eens 110.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl