• Home Slider01

Everfuel logoDe Europese Investeringsbank (EIB) heeft een leningsovereenkomst ondertekend van 20,7 miljoen euro met het Deense waterstofinnovatiebedrijf Everfuel. Het doel van de overeenkomst is om de productie van waterstof als alternatieve brandstof voor openbaar vervoer en zware brandstofcelvoertuigen op te schalen en te commercialiseren. 

Everfuel zal waterstof afkomstig van bestaande chemische fabrieken gebruiken als brandstof voor het openbaar vervoer in Denemarken en is van plan om de komende twee jaar zijn eigen elektrolyse te bouwen in Fredericia. Als onderdeel van het plan zal Everfuel zowel distributie- als tankinfrastructuur in Denemarken opzetten om waterstof in gasvorm te leveren als brandstof voor bussen in het openbaar vervoer en vrachtwagens. Het is de eerste stap in de waterstofwaardeketen en de verwachting is dat waterstof als brandstof in de loop van de tijd goedkoper zal worden, waardoor het voor operators economisch aantrekkelijker wordt om over te schakelen van fossiele naar groene brandstof.

Met Nel Hydrogen heeft Everfuel inmiddels een leveringscontract gesloten voor een 20MW alkalyse elektrolyser die moet komen bij Fredericia raffinaderij in Denemarken. Hier moet over twee jaar 8 ton groene waterstof gemaakt worden uit hoofdzakelijk windenergie. Bij de raffinaderij komt een opslagcapaciteit voor waterstof van 10 ton.

Vorige week heeft Everfuel 100 procent van de aandelen in het Deense Hydrogen Fuel verworven om zijn positie in Scandinavië te versterken. Danish Hydrogen Fuel is momenteel eigendom van Nel Hydrogen, Strandmøllen en OK Amba. Het bedrijf exploiteert vier tankstations in de buurt van de Deense steden Korsør, Kolding, Esbjerg en Aarhus.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl