• Home Slider01

Neptune energyHet Noorse waterstofbedrijf Nel gaat een een ​​elektrolysesysteem leveren aan 's werelds eerste offshore waterstofplatform voor de kust van Nederland. Het project draagt ​​de naam PosHYdon en is een initiatief van Nexstep, het nationaal platform voor hergebruik en ontmanteling, TNO en de Nederlandse olie- en gasindustrie. Het partnerschap is vooral bedoeld om de afgeschreven, maar nog goed bruikbare energie-infrastructuur op de Noordzee, opnieuw te gebruiken. Poshydon streeft ernaar om drie energietechnologieën - offshore wind, aardgas en waterstof - te integreren op één platform.

Het elektrolysesysteem van Nel wordt in een zeecontainer geplaatst en geïnstalleerd op het Q13a-A-platform van Neptune Energy op ongeveer 13 kilometer voor de kust van Scheveningen. Om groene waterstof te kunnen maken, zal zeewater op het platform omgezet worden in gedemineraliseerd water. Dit water wordt vervolgens door middel van elektrolyse omgezet in waterstof. Daarbij wordt stroom van wind gebruikt om deze groene waterstof te produceren. De pilot heeft als doel om ervaring op te doen met het integreren van werkende energiesystemen op zee en het vervaardigen van waterstof in een offshore omgeving om te zien wat de invloed van offshore condities, waaronder zout, op de electrolyser zijn.

Bij de bekendmaking van de leveringsovereenkomst laat Nel weten dat het project ook bedoeld is om inzicht te geven in het integreren van meerdere energiesystemen. Het pilootproject gaat eind 2021 van start.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl