• Home Slider01

Fruchem zwitserlandDe Zwitserse groente- en fruithandelaar Schwab-Guillot AG heeft twee weken geleden een vrachtauto op waterstof in gebruik genomen. Daarmee zet het bedrijf een volgende stap in de belofte van verduurzaming. De groothandel maakt nu al maximaal gebruik van zonne-energie, waterkracht, houtsnippersverwarming, warmteterugwinning in alle koel- en persluchtsystemen en het gebruik van regenwater voor het wassen van de trucks. Het gehele wagenpark van het bedrijf uit Müntschemier, 20 km ten oosten van de hoofdstad Bern, voldoet al aan de EURO-norm 5 of 6.

De groente- en fruithandelaar rijdt sinds eind december met een Hyundai XCIENT Fuel Cell-truck. In de brandstofcel wordt waterstof omgezet in elektrische energie. Een 350 kW elektromotor zorgt voor de aandrijving. Uit de uitlaat van de vrachtauto druppelt alleen puur water. De groene waterstof wordt opgewekt via elektrolyse bij een waterkrachtcentrale. H2 Energy, het bedrijf achter het transport op waterstof in het Alpenland, breidt het wagenpark in hoog tempo uit. Bij de introductie van de waterstofvrachtauto in Zwitserland in het najaar ging het om zeven voertuigen, inmiddels zijn dat er ongeveer vijftig, in gebruik bij tientallen verschillende transporteurs.

Schwabb-Guillot AG levert in heel Zwitserland een breed scala aan producten met natuurvriendelijke labels zoals Bio, Bio Suisse, IP-SUISSE en “uit de regio”. Daarnaast levert het bedrijf bessen, steenfruit, citrusvruchten, bananen, meloenen, druiven en exotisch- en gedroogd fruit. Het volledige assortiment groente uit binnen- en buitenland omvat: bladgroenten, vruchtgroenten, knolgewassen, stengelgroenten, wortelen, salades, asperges, tomaten en uien. In de gekoelde magazijnen is plaats voor 20-duizend pallets.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl