• Home Slider01

Orsted windmolenVier Europese bedrijven actief in de waterstofeconomie, gaan onderzoek doen naar de productie van waterstof op zee. De partners ITM Power, Ørsted, Siemens Gamesa Renewable Energy en Element Energy hebben daarvoor 5 miljoen euro aan financiering ontvangen van The Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH2-JU). Het doel van het OYSTER-project is om een ​​gecombineerd windturbine- en elektrolysersysteem te bouwen en te onderzoeken of deze geschikt is voor gebruik in een maritieme omgeving.

Met een budget van 5 miljoen euro gaan de vier bedrijven dit jaar aan het werk met een project dat in totaal vier jaar zal duren. In deze periode moet de haalbaarheid en het potentieel worden onderzocht van het rechtstreeks combineren van een offshore windturbine met een elektrolyser en het transporteren van hernieuwbare waterstof naar de wal. Het consortium zal een speciale elektrolyser op megawattschaal ontwikkelen en testen tijdens een pilotproef op zee. Daarbij is behoefte aan een compact elektrolysesystemen dat bestand is tegen de zware offshore-omgeving met minimale onderhoudsvereisten. Tegelijk moet er zeer efficiënt goedkoop waterstof geproduceerd worden. Het compacte systeem moet geïntegreerd kunnen worden in een offshore windturbine en zeewater kunnen opnemen en ontzilten om te kunnen splitsen in waterstof. Tenslotte moet het hele waterstofsysteem kunnen omgaan met het sterk wisselende aanbod energie uit de windmolen.

ITM Power is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het zeer innovatieve elektrolysersysteem, Ørsted zorgt voor de inpassing in de windmolens en Siemens Gamesa Renewable Energy en Element Energy leveren technische en projectexpertise. Het project start nog dit jaar en loopt tot eind 2024.

“Offshore windenergie is nu een van de goedkoopste vormen van elektriciteitsopwekking in Europa en zal een belangrijke rol spelen bij het koolstofarm maken van Europa”, zegt Michael Dolman, Associate Director bij Element Energy, bij de presentatie van de plannen. “Vooral voor locaties ver van de kust is er een groeiende belangstelling voor het transport van duurzame energie in de vorm van waterstof. Het realiseren van een dergelijke visie vereist verdere ontwikkeling en innovaties van het type dat wordt gedemonstreerd in dit OYSTER-project, dat Element Energy graag coördineert.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl