• Home Slider01

Aberdeen Siemens MobilityDe in december aangekondigde bestelauto op waterstof is de afgelopen week in Aberdeen in gebruik genomen. Dat melden de initiatiefnemers Siemens Mobility en de Schotse stad Aberdeen. Het voertuig rijdt op waterstof, maar daar waar nodig is springt een dieselmotor bij. Deze eerste dual-fuel bestelwagen is gefinancierd uit het budget voor het transportproject 'Civitas Portis-project', een initiatief van de Europese Unie.

Siemens Mobility gaat het voertuig zelf inzetten voor het uitvoeren van routinematige installatie- en servicewerkzaamheden. De onderhoudsteams die dagelijks met de bestelwagen onderweg zijn zullen maandelijks ongeveer 1600 km gaan rijden. Binnen tien minuten is de waterstoftank weer vol getankt. De groene waterstof waarop het voertuig rijdt wordt geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen. Tanken in de regio is geen probleem in Aberdeen, binnen het openbaar vervoer van de Schotse stad rijden al bussen op waterstof.

De waterstofwoordvoerder van de Aberdeen City Council, wethouder Philip Bell, zegt: “Het is fantastisch dat Siemens Mobility een waterstofhybride bestelwagen aan zijn vloot heeft toegevoegd. Aberdeen niet alleen de energiehoofdstad van Europa, maar ook leider en pionier op het gebied van waterstoftechnologieën. We zijn verheugd om dit partnerschap met Siemens Mobility aan te gaan.”

Siemens Mobility richt zich niet alleen op voertuigen op de weg. Eind vorig jaar kondigde het bedrijf plannen aan voor treinen op waterstof. De mobility afdeling van Siemens draait een omzet van € 9,1 miljard en heeft wereldwijd ongeveer 38.500 werknemers in dienst.

Het Europese Civitas Portis-project van waaruit de ontwikkelingskosten van de bestelwagen gefinancierd zijn loopt in Aberdeen en vier andere Europese steden als Triëst (Italië), Antwerpen (België), Constanta (Roemenië) en Klaipeda (Litouwen). Alle projecten in deze steden hebben 100% financiering ontvangen uit het H2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl