• Home Slider01

Auxerre BussinovaEen volgende stap is gezet op het gebied schone mobiliteit van Franse regio Auxerre. De regio heeft Hynamics, onderdeel van het energiebedrijf EDF, opdracht gegeven een waterstoftankstation te bouwen nabij de busremise. De groene waterstof zal ter plaatse worden geproduceerd en gaat in eerste instantie naar openbaarvervoersbedrijf Transdev Auxerrois dat vanaf het najaar van 2021 met vijf waterstofbussen in de regio gaat rijden. De voertuigen zijn deels gefinancierd uit het Europese busproject JIVE 2.

De eerste concrete stap in CO2-vrij personenvervoer is gezet in december 2019 met de bestelling van vijf bussen van Businova H2 (foto), die voornamelijk gaan rijden op lijn 1 van het Leo-netwerk. Hynamics zal via haar projectmaatschappij CP3 een elektrolyser installeren aan de Avenue de la Turgotine, voor de productie van groene waterstof. Uiteindelijk is het de ambitie om zowel de waterstoffabriek als het tankstation uit te breiden om in te kunnen spelen op de opkomst en ontwikkeling van nieuwe toepassingen als extra waterstofbussen, bedrijfswagens, vrachtwagens, treinen, schepen en productieprocessen op waterstof.

De elektrolyser krijgt een vermogen van 1 megawatt en kan in de eerste fase van het project 400 kg waterstof per dag produceren. Door vijf bussen over te zetten op waterstof wordt jaarlijks de uitstoot van 2.200 ton CO2 bespaart. De actieradius van de Businova H2-waterstofbussen bedraagt 300 km en de voertuigen gaan gezamenlijk 250.000 km per jaar afleggen.

De Franse regio Bourgogne-Franche-Comté, waarin Auxerre valt, wil de komende tien jaar ruim 100 miljoen euro in waterstofprojecten investeren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl