• Home Slider01

Leipzig InfraLeunaDe opschaling van elektrolysers voor de productie van waterstof gaat steeds sneller. ITM Power en Linde Gas maken bekend een overeenkomst te hebben gesloten voor de tot nu toe grootste waterstoffabriek ter wereld. De elektrolyser met een capaciteit van 24 MW komt te staat in het Leuna Chemical Complex in Duitsland, een cluster van chemische bedrijven op een terrein van 95-duizend vierkante meter, tien km ten westen van Leipzig. ITM Power bouwt de elektrolyser en Linde Gas zorgt voor de exploitatie.

De 24 MW elektrolyser gaat groene waterstof produceren om de industriële klanten van Linde te bevoorraden via het bestaande regionale pijpleidingennetwerk van het bedrijf. Een ander deel van de waterstof zal in vloeibare vorm geleverd worden aan tankstations en andere industriële klanten in de regio. Met de totale hoeveelheid groene waterstof die wordt geproduceerd, kunnen ongeveer zeshonderd waterstofbussen van brandstof worden voorzien. Deze kunnen daarmee 40 miljoen kilometer afleggen en tot 40.000 ton CO2-uitlaatemissies per jaar besparen.

De elektrolyse-inrichting wordt gebouwd door ITM Linde Electrolysis GmbH, een joint venture tussen Linde en ITM Power, waarbij gebruik wordt gemaakt van zeer efficiënte PEM-technologie. Dit jaar wordt begonnen met de bouw, de waterstofproductie start in de tweede helft van 2022.  

“Schone waterstof is een hoeksteen van de Duitse en EU-strategie om de uitdaging van klimaatverandering aan te pakken. Het maakt deel uit van de oplossing om de uitstoot van CO2 in vele industrieën te helpen verminderen, inclusief chemicaliën en raffinage ”, aldus Jens Waldeck, President Region Europe West, Linde. "Dit project laat zien dat de capaciteit van de elektrolysers blijft opschalen en het is een opstap naar nog grotere fabrieken."  

Linde is een wereldleider in de productie, verwerking, opslag en distributie van waterstof. Het heeft de grootste capaciteit en het grootste distributiesysteem voor vloeibare waterstof ter wereld. Het bedrijf exploiteert ook 's werelds eerste waterstofopslagcaverne, gekoppeld aan een pijpleidingennetwerk van ongeveer 1.000 kilometer om haar klanten te bevoorraden. Linde loopt heeft wereldwijd bijna 200 waterstof-tankstations en 80 waterstofelektrolyse-installaties geïnstalleerd. 

Graham Cooley, CEO van ITM Power, is zeer tevreden met de leveringsovereenkomst. “Deze deal illustreert hoe de capaciteit en efficiëntie van onze nieuwe fabriek in Sheffield ons ​​in staat stelt om in te schrijven op veel grotere projecten. Het toont de groeiende toewijding van de industrie aan om groene waterstof te gebruiken die wordt geproduceerd door elektrolyse om productieprocessen koolstofvrij te maken.”

Enkele weken geleden heeft ITM Power de sleutels ontvangen van een nieuw bedrijfspand in Sheffield (VK) dat de grootste fabriek voor elektrolysers ter wereld moet worden. Klanten en partners van ITM Power zijn onder meer Ørsted, Siemens Gamesa, Northern Gas Networks, Gasunie, RWE, Engie, Toyota, Honda en Hyundai.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl