• Home Slider01

Changwon vuilnisauto 2020Groot feest in Zuid-Korea, daar werd met de nodige ceremonie de eerste vuilnisauto ter wereld in gebruik genomen. Het voertuig rijdt inmiddels twee weken in Changwon, een stad met meer dan 1 miljoen inwoners, 400 km ten zuidoosten van de hoofdstad Seoel.

Het exterieurontwerp van de truck is identiek aan dat van andere vuilniswagens, behalve dat deze op elektriciteit rijdt in plaats van op diesel, opgewekt door waterstof in combinatie met zuurstof. Omdat het voertuig geen verbrandingsmotor heeft, is de truck zowel geluid- als emissievrij en heeft een rijbereik van 346 kilometer op een tank met 25 kilogram waterstof.

Vanuit Europa wensen we de Koreanen uiteraard veel succes met deze vuilnisauto op waterstof. We hebben slechts een kleine aandachtspunt, het is geen wereldprimeur. In 2018 werd in de Nederlandse stad Groningen al huisvuil opgehaald met een voertuig op waterstof, een jaar later in Eindhoven en sinds het enkele maanden ook in Breda. Maar ook in andere Europese landen rijden al vuilnisauto’s op H2.

Het demonstratie-voertuig in Eindhoven was de eerste die ging rijden in een reeks van tien Europese steden. De voertuigen zijn gebouwd door het Belgische E-trucks Europe. De bouw en demonstratie van deze vuilniswagens valt binnen het project Life ‘N Grab Hy, dat gecoördineerd wordt door WaterstofNet.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl