• Home Slider01

Hyperion XP 1Hyperion, de fabrikant van zeer snelle voertuigen op waterstof, heeft nieuwe gegevens bekendgemaakt over de Hyperion XP-1. De productie van het zeer innovatieve voertuig moet volgend jaar starten. Vanaf eind 2022 zullen de eerste klanten hun bestelling geleverd krijgen. Er zullen slechts 300 van deze auto’s worden geproduceerd die zich ongetwijfeld in een zeer hoge prijsklasse gaan bevinden. De technische gegevens werden bekendgemaakt tijdens de CES 2021 die de afgelopen week in de Verenigde Staten is gehouden. De CES is het meest invloedrijke tech-evenement ter wereld.

Het vermogen van de Hyperion XP-1 wordt meer dan 1500 pk en de auto heeft een topsnelheid van 355 km/h, waardoor hij sneller is dan veel grote namen, waaronder de Lamborghini Aventador S, McLaren Senna, Ferrari LaFerrari en Porsche 911 GT2 RS. In 2,2 seconden trekt de auto van stilstand naar 100 km/h, dat plaatst de Hyperion XP-1 bovenaan de lijst van de snelst accelererende auto's ter wereld. Tesla's Model S met Ludicrous Mode heeft een geclaimde tijd van 2,3 seconden, net als de Dodge Challenger SRT Demon en Ariel Atom 500 (V8), terwijl de Bugatti Chrion binnen 2,4 seconden komt en de Porsche 918 Spyder op 2,5 seconden.

De actieradius is 1600 km, gemeten bij wettelijk toegestane snelheden. Het voertuig gaat 1032 kg wegen en de waterstoftanks worden in minder dan vijf minuten gevuld. Een prijs is nog niet bekendgemaakt.

Een deel van het unieke ontwerp van de Hyperion XP-1 is de scharnierende, met zonnepanelen beklede achtervleugel. Deze omhelst het voertuig en kan omhoog en naar achteren bewegen voor optimale neerwaartse kracht tijdens het rijden. De vleugel beweegt ook tijdens het stilstaan om de optimale positie ten opzichte van de zon te krijgen. De zonnepanelen leveren niet genoeg stroom voor de hele energievraag van de auto, maar wel genoeg voor een deel van de elektronica.

De claims van Hyperion wekken een overweldigende indruk en zijn bijna te mooi om waar te zijn. Of het lukt dit opvallende waterstof-voertuig te maken moet de komende jaren blijken.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl