• Home Slider01

Guangdong cityDe provincie Guangdong, in het zuidoosten van China, wil eind volgend jaar 300 waterstoftankstations hebben. Daarbij moeten verschillende demonstratiesteden, met subsidie van de landelijke overheid, een belangrijke sleutelrol gaan spelen. De tankstations moeten komen in de Greater Bay Area Guangdong-Hong Kong-Macao, een verstedelijkt gebied met honderden miljoenen inwoners.

Naast personenwagens met een brandstofcel, zet de regionale overheid ook in op vrachtauto’s op waterstof en speciale voertuigen voor de havenbedrijven. Het eerste schip met een brandstofcel staat voor 2022 op het programma, net als de eerste verwarmingsketels op waterstof voor huishoudingen.

In China zijn in 2019 2.737 waterstof-brandstofcelvoertuigen verkocht, een stijging van 79 procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze spectaculaire groeicijfers zijn nog marginaal, maar dat moet tegen 2030 anders zijn als 1 miljoen brandstofcelvoertuigen op de Chinese wegen moeten rijden. Deze hebben dan de keuze uit meer dan 1.000 waterstoftankstations. Het afgelopen jaar waren dat er ongeveer 40. Hoewel er geen vast aantal is in termen van hoeveel waterstoftankstations een stad nodig heeft, eist het ministerie van Financiën dat elke pilotstad met meer dan 15 waterstoftankstations in 2023 in aanmerking komt voor subsidies voor brandstofcelvoertuigen. De provinciale overheid zal alleen waterstoftankstations subsidiëren met een tankcapaciteit van meer dan 500 kilogram per dag en die voor 2022 gebouwd zijn. Deze tankstations krijgen 200-duizend euro extra subsidie.

Guangdong is een provincie van de Volksrepubliek China. Zowel de provinciehoofdstad Guangzhou als de snelgroeiende stad Shenzhen behoren tot de grootste steden van China. De provincie is in het buitenland bekend, omdat een groot deel van overzeese Chinezen oorspronkelijk uit Guangdong komen. De migranten hebben hun taal en culinaire kunsten meegenomen naar het nieuwe vaderland.

Foto: Guangdong

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl