• Home Slider01

Londen hydrogen bus 2x1Nederland, Denemarken en Luxemburg vormen met z’n drieën de kopgroep in schoon openbaar busvervoer in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van Eunomia Research and Consulting in opdracht van Transport & Environment (T&E), de Europese Federatie voor Transport en Milieu. T&E is een Europese koepel van organisaties die actief zijn op het gebied van transport en milieu en duurzaam transport in Europa bevorderen.

In het rapport “De vijf stappen naar succesvol elektrisch busvervoer” zijn 13 regio’s in 17 landen onderzocht en is gekeken welke factoren bij hebben gedragen aan het succes van openbaar vervoer op batterijen en waterstof. Dit zijn onder andere politieke wil, het accepteren van hogere opstartkosten en het willen delen van ervaringen. In Nederland zijn de regio’s Noord-Brabant, Groningen, Rotterdam en Amstelland onderzocht.

Bij de aankoop van nieuwe bussen voor het openbaar vervoer gaat in Europa Denemarken aan kop. Maar liefst 78% van de nieuwe voertuigen die nu gekocht worden stoot geen CO2 uit en rijdt op accu’s of waterstof. Luxemburg staat op de tweede plaats met 67% en Nederland met 66%. Daarna volgt een groot gat en dan komen Zweden met 26%, Noorwegen met 24% en Finland met 23%. Landen waar minder dan 10% van de nieuwe bussen geen CO2 uitstoot zijn Frankrijk, België, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ierland en Oostenrijk staan op 0%.

“Stadsbussen leggen miljoenen kilometers per jaar af. Als we onze steden CO2-vrij willen maken, moet de vergroening van het openbaar vervoer zo snel mogelijk worden gerealiseerd”, zegt James Nix van T&E. “de Scandinavische landen, Luxemburg en Nederland geven het goede voorbeeld.”

Van de verdeling van subsidie voor bussen op waterstof heeft Nederland uitstekend geprofiteerd. In Zuid-Holland, Groningen, Drenthe en het oosten van Gelderland gaan dit jaar maar liefst 60 bussen op waterstof rijden die deels zijn gefinancierd uit de Europese subsidieprojecten JIVE en JIVE2.

Het hele rapport over schoon openbaar busvervoer leest u via deze link.

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl