• Home Slider01

Varennes CanadaDe grootste waterstoffabriek ter wereld komt in Canada. Dat meldt Het Duitse industriële conglomeraat ThyssenKrupp die de order heeft binnengehaald. Opdrachtgever voor de elektrolyser van 88 MW is de Canadese energiegroep Hydro-Québec. De afgelopen jaren is een haarbaarheidsstudie uitgevoerd die met een positief advies is afgerond.

De enorme waterstoffabriek vraag een investering van 130 miljoen euro en komt te staan in Varennes, een stadje aan de noordkant van Montreal in de Canadese provincie Quebec. De 100% groene waterstof wordt geproduceerd uit hernieuwbare energie, gewonnen uit een waterkrachtcentrale aan een rivier. Door de continue beschikbaarheid van groene stroom kan de elektrolyser optimaal worden ingezet en wordt een jaarproductie verwacht van meer dan 11.000 ton waterstof. Voor ThyssenKrupp is dit een aansprekend voorbeeld hoe met de continue aanvoer van duurzame energie optimaal schaalvoordeel bij de productie van waterstof kan worden bereikt. Opdrachtgever Hydro-Québec is een van de grootste producenten van waterkracht in Noord-Amerika.

Zowel de waterstof als de zuurstof, een bijproduct van het elektrolyseproces, zal worden gebruikt in een biobrandstoffabriek om biobrandstoffen te produceren uit restafval voor de transportsector. Deze fabriek wordt gebouwd op een nabijgelegen perceel en vraagt een investering van 440 miljoen euro. ThyssenKrupp benadrukt de behoefte aan technologie om groene waterstof op schaal te produceren om economisch levensvatbaar te worden. De ingebruikname van het project in Canada staat gepland voor eind 2023. ThyssenKrupp AG is een van de grootste technologiebedrijven van de wereld. De thuisbasis van deze beursgenoteerde organisatie bevindt zich in het Duitse Essen.

Elektrolyse, het splitsen van water in waterstof en zuurstof, is de cruciale technologie voor het koolstofarm maken van de industriële sector. Het is de enige opschaalbare technologie voor de productie van groene waterstof. Het koppelen van elektrolyse aan waterkracht is zeer efficiënt, omdat groene waterstof goedkoper is te produceren wanneer elektrolyser 24 uur per dag doorwerkt. Zonne-energie is geen alternatief omdat de zon niet altijd schijnt, windenergie is ook niet doorlopend beschikbaar.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl