• Home Slider01

Parijs HypeHet schone taxivervoer in Parijs gaat een nieuwe fase in. HysetCo, een investeringsbedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van waterstofenergie, heeft het taxibedrijf Slota Group overgenomen. HysetCo is al eigenaar van Hype, een van de grootste taxivloten op waterstof ter wereld. Na de overname van Slota worden de 600 voertuigen die nu nog rijden op fossiele brandstoffen vervangen door waterstoftaxi’s. Nog dit jaar komen er nieuwe tankstations in de regio bij. In Parijs rijden nu al honderden waterstoftaxi’s onder de naam Hype. Het CO2-vrije initiatief ging van start in december 2015.

Om de overname van de Slota Group mogelijk te maken hebben zich vier nieuwe investeringspartners bij HysetCo aangesloten. Gezamenlijk brengen zij 80 miljoen aan nieuw kapitaal in. Daarmee worden de fossiele voertuigen de komende jaren geleidelijk vervangen door nieuwe Toyota Mirai’s. Dit jaar komen er al twee extra waterstoftankstations, over drie jaar moeten dat er 40 zijn. Het eerste nieuwe H2-station komt bij Porte de Saint-Cloud, bij de aansluiting met de Boulevard Phériférique.

Door deze belangrijke stap hebben de partners hun ambitie bevestigd om de transitie van personenvervoer naar een emissievrij model te versnellen. Dit past binnen de milieudoelstellingen van de stad Parijs en de regio Île-de-France, in het bijzonder met betrekking tot de vermindering van luchtverontreiniging en geluidsoverlast. HysetCo wil ook participeren in andere relevante mobiliteitsoplossingen op basis van waterstof en wil haar kennis naar andere steden exporteren.

"Met de overname van deze belangrijke speler in Parijse taxi's zet Hype / HysetCo een belangrijke stap in de transitie naar schone mobiliteit met waterstof”, zegt Pierre-Étienne Franc, vicepresident van partner Air Liquide Hydrogen. “Sinds 2015 is Air Liquide er trots op dit project te ondersteunen, dat nu een nieuwe ontwikkelingsfase ingaat in de regio Île-de-France.”

De CEO van Toyota Frankrijk en leverancier van de waterstoftaxi’s, Frank Marotte, is ook verheugd over de deal. “Met dit initiatief ontstaat de grootste taxivloot ter wereld die waterstof als energiebron gebruikt. We zijn bijzonder trots om hierbij betrokken te zijn en zo de investering van Toyota in Frankrijk te vergroten. Hiermee kunnen we Toyota's knowhow op het gebied van waterstofmobiliteit aan de hele wereld presenteren.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl