• Home Slider01

Methil fife parkDe voorbereidingen om 1000 woningen aan de Schotse kust van waterstof te voorzien gaan gestaag door. Uit documenten, gepubliceerd door de regionale overheid en ingezien door de Waterstof Magazine-nieuwsredactie, staat dat er een grote elektrolyser moet komen op het Fife Enegy Park in Methil, 20 km ten noorden van Edinburgh. Daarnaast komen 6 stalen tanks te staan met een hoogte van 25 meter en een doorsnee van vier meter, goed voor een waterstofreserve van vijf piekdagen. Met deze forse opslagcapaciteit kan de elektrolyser optimaal worden benut, bij een fluctuerend aanbod van groene stroom die komt van windmolens langs de kust. Er wordt door gasbedrijf SGN een nieuw ondergronds waterstofnetwerk aangelegd van de productielocatie naar in eerste instantie 300 woningen. Eind volgend jaar moeten de eerste woningen worden aangesloten en in de zomer van 2023 is het hele project gereed.

Als alles volgens plan verloopt, kan het project verder worden uitgebreid tot maximaal 1.000 woningen. Gasbedrijf SGN wil met een grote hoeveelheid aansluitingen aantonen dat waterstof een levensvatbaar en koolstofvrij alternatief is voor het verwarmen woningen. De komende decennia moeten er 23 miljoen huizen in het VK, die momenteel zijn uitgerust met aardgasketels, over naar een nieuwe CO2-vrije energiebron.  Het project ‘H100 Fife’ is het belangrijkste project van het VK op dit gebied en is ontworpen om de waterstofdistributie en de prestaties in huis in een realistische omgeving te demonstreren.

De waterstoftoestellen worden aangesloten op de bestaande leidingen in de huizen voor het koolstofvrij verwarmen en koken met minimale verstoring en zonder dat bestaande radiatoren of sanitair hoeven te worden vervangen.

Het project in Methil wordt genoemd in het "Tienpuntenplan voor een groene industriële revolutie" van premier Boris Johnson dat eind vorig jaar werd gelanceerd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl