• Home Slider01

Groningen waterstofwagenDe gemeente Groningen heeft deze week de eerste afvalophaalwagen op waterstof in gebruik genomen. Het voertuig is ontwikkeld binnen het HyTrEc2 project, met subsidie van het Europa. De vuilnisauto is een achterlader voor het leegmaken van onder andere stalen- en kunststof containerbakken en is een omgebouwd voertuig dat eerst reed op diesel.

Voor de gemeente Groningen is inmiddels het veertiende voertuig op waterstof en de tweede zware vrachtauto. Het komende jaar komen er nog meer waterstofwagens bij. Aan het einde van dit jaar heeft de gemeente zo’n 40 auto’s en machines op waterstof rondrijden. Op deze afvalophaalwagen zit ook een Arbo opstap voor chauffeur en bijrijder. Dit is de onderste opstaptrede om in de cabine te komen. Zodra de deur van de vrachtwagen wordt geopend, zwenkt deze uit en kan de chauffeur en/of bijrijder met minder risico makkelijk en Arbo vriendelijker de cabine in- en uitstappen.

Deze afvalophaalwagen is medeontwikkeld en gesubsidieerd door het Europese Interreg North Sea Region project (HyTrEc2). Met onderwijsinstellingen, gemeenten, provincies en onderzoeksbureaus uit verschillende Europese landen worden deze waterstofwagens ingezet om de waterstofmarkt in Europa een boost te geven.
De gemeente Groningen participeert ook in andere Europese waterstofprojecten, zoals de ontwikkeling van nog meer elektrische afvalophaalwagens en elektrische waterstofbusjes. Groningen wil zich als belangrijke waterstofregio van Nederland en Europa op de kaart zetten.  (foto: Martin Vonk)

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl