• Home Slider01

Hamburg waterstoffabriekDe stad Hamburg is een samenwerkingsverband aangegaan met vier bedrijven voor de grootschalige productie van groene waterstof. Op het terrein van de voormalige kolencentrale Moorburg moet een 100 MW elektrolyser komen te staan voor een van de grootste groene waterstoffabrieken van Europa. De energie die nodig is voor het productieproces komt van windparken op zee.

Een consortium van vier bedrijven heeft het initiatief genomen. Het Zweedse elektriciteitsbedrijf Vattenfall, het Nederlandse energiebedrijf Shell, de Mitsubishi-groep uit Japan en het stadsbedrijf Wärme Hamburg willen de waterstofproductie in Moorburg gezamenlijk oppakken. Daarvoor is afgelopen week een intentieverklaring ondertekend, melden de regionale media. Tegelijk met de bouw van de H2-fabriek wil de stad Hamburg de gasnetten in de haven ombouwen, zodat ook grote industriële bedrijven van waterstof kunnen worden voorzien. 

De lang omstreden kolencentrale in Moorburg staat nog steeds op de locatie, is inmiddels niet meer in gebruik, maar kan in noodgevallen nog wel opnieuw stroom leveren. In de toekomst moet hier een ‘green energy hub’ ontstaan die deels wordt betaald door Europese subsidie. Het terrein heeft veel voordelen, het is aangesloten op zowel het landelijke 380.000 volt netwerk als het 110.000 volt netwerk van de stad Hamburg. Daarnaast kunnen overzeese schepen direct aanleggen aan de kade. Het gemeentelijke gasnetbedrijf werkt al aan de nodige distributie-infrastructuur. Talrijke potentiële klanten voor groene waterstof bevinden zich in de buurt van de site, zodat de gehele waterstofwaardeketen - van opwekking tot opslag en transport tot specifieke toepassingen in de verschillende sectoren - ter plaatse in kaart kan worden gebracht. Hiermee is de locatie Moorburg in Hamburg ideaal en kan deze uitgroeien tot een potentieel startpunt voor de ontwikkeling van een waterstofeconomie. De stad Hamburg en terrein-eigenaar Vattenfall streven ernaar om de delen van het terrein zo snel mogelijk vrij te maken en verder te ontwikkelen om het project voor de opwekking van groene waterstof en een groene energiehub te versnellen.

Fabian Ziegler, CEO van Shell in Duitsland is enthousiast over de plannen en de lokatie. “In de toekomst zal groene waterstof een zeer belangrijke rol spelen in het energiesysteem en dus ook voor ons als Shell. We houden de ontwikkeling van de gehele waardeketen voor waterstof in de gaten; van de start van de elektriciteitsproductie door middel van offshore wind tot het uitbreiden van capaciteit voor groene waterstofproductie tot verkoop voor mobiliteits- of transporttoepassingen en andere industrieën. Om dit te bereiken, moeten en willen we samenwerken met sterke partners. We beschouwen het project van het consortium samen met de stad Hamburg als zeer kansrijk."

Als alles volgens plan verloopt moet de groene waterstoffabriek er in 2025 staan.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl