• Home Slider01

Arnhem bakfietsIn de Nederlandse stad Arnhem wordt vandaag begonnen aan de bouw van een transportfiets op waterstof. Het transportbedrijf Groene Rijders dat al zes jaar met bakfietsen goederentransport aanbiedt, komt met een eerst transportmiddel op waterstof. Een van oorsprong elektrische fiets van het merk Urban Arrow wordt de komende weken omgebouwd. Over ongeveer zes weken is de fiets in het stadsbeeld te zien.

Frank Mietes van ‘Alles over Waterstof’ en studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen gaan de komende weken met het project aan de slag. ‘Met de huidige elektrische bakfietsen kunnen de Groene Rijders ongeveer 40 km overbruggen”, zegt Mietes tegen Waterstof Magazine. “Voor bezorgklussen in de binnenstad is dat voldoende, maar zodra ook bezorgd moet worden in de buitenwijken komt het groene transportbedrijf in de problemen. En dan vooral in de stadsdelen op heuvelachtig terrein. We willen met waterstof de actieradius van de transportfiets verdubbelen naar 80 km.”

De ombouw vindt plaats op het IPKW-terrein in het oosten van de stad. Op dit voormalige AKZO-terrein zijn in de oude bedrijfshallen tientallen waterstofbedrijven te vinden. Ook de hogeschool Arnhem Nijmegen heeft hier een vestiging waar studenten nieuwe waterstof-technologieën ontwikkelen. De ombouw van de transportfiets is geen grote klus, maar daarna moet het systeem geoptimaliseerd worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een brandstofcelsysteem ontstaat dat modulair in uiteenlopende voertuigen kan worden ingebouwd. Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Provincie Gelderland

De Groene Rijders zijn een bekende verschijning in de Gelderse hoofdstad. Al vele jaren bezorgen zijn met meerdere bakfietsen en fietsen met een aanhangwagen goederen in de hele stad. Het bedrijf heeft een eigen overslagpunt op het industrieterrein aan de Driepoortenweg en in het Spijkerkwartier in het centrum.

(foto Frank Mietes, www.AllesOverWaterstof.nl )

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl