• Home Slider01

Bern Hyundai prijsEen waterstofproject in Zwitserland heeft de prestigieuze Watt d'Or-awards 2021 gewonnen. Het H2-project rond de uitrol van vrachtauto’s op waterstof ging in de categorie ‘Energie-efficiënte mobiliteit’ met de eerste prijs aan de haal. Het is het eerste grootschalige project met vrachtvervoer op waterstof ter wereld.

De prijs gaat naar de bedrijven Hydrospider AG, Hyundai Hydrogen Mobility AG, H2 Energy AG en Association pro H2 Mobilität Schweiz die gezamenlijk werken aan een omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare waterstof voor zwaar goederenvervoer. Waterstof zal een belangrijke rol gaan spelen in de wereldwijde inspanningen voor een klimaat-neutrale energievoorziening. Veel landen, waaronder de EU, zijn bezig met het opstellen van uitgebreide waterstofstrategieën. Het gaat niet alleen om de zekerheid van een CO2-vrije toekomst, maar om een ​​miljardenmarkt voor waterstof en andere klimaatvriendelijke technologieën. 

Zwitserland speelt in de waterstof "Champions League" dankzij een wereldwijd uniek initiatief. Hydrospider AG, Hyundai Hydrogen Mobility AG, H2 Energy AG en Assocation pro H2 Mobilität Schweiz bouwen 's werelds eerste transportnetwerk op waterstof, van groene opwek in een waterkrachtcentrale via een netwerk van waterstoftankstations naar H2-trucks. De betrokken bedrijven stimuleren de vraag en het aanbod naar hernieuwbare waterstof, zonder enige overheidsfinanciering. Het bedrijfsmodel omvat vrachtwagens op waterstof, waterstoftankstations en productie en logistiek voor hernieuwbare waterstof.

Momenteel rijden er ongeveer 50 vrachtwagens op waterstof in Zwitserland, over twee jaar zijn dat er 1000 en in 2025 rond de 1600. Andere landen volgen de ontwikkeling met grote belangstelling. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl