• Home Slider01

Shanxi china locomotiefIn de Chinese provincie Shanxi heeft de eerste locomotief op waterstof de fabriek in Datong verlaten. Het voertuig is ontworpen door het bedrijf CRRC, een van de grootste treinbouwers ter wereld, met afnemers in meer dan 100 landen op nagenoeg alle continenten. Het hybride voertuig dat deels rijdt op batterijen en deels op waterstof kan 24,5 uur continue draaien op een volle tank waterstof. De maximale tractiebelasting op het rechte spoor is meer dan 5.000 ton. Het waterstof- en batterijhybride-locomotiefproject is vorig jaar van start gegaan als een gezamenlijk groot wetenschappelijk onderzoeksproject van de provincie Shanxi en fabrikant CRRC.

De locomotief heeft als energiebronnen een combinatie van batterijopslag en een brandstofcel om elektriciteit te leveren en slaat de energie die vrijkomt bij het remmen direct weer op. Tijdens de presentatie benadrukte de fabrikant dat het voertuig snel inzetbaar is, zonder iets aan het basisspoor te hoeven veranderen. Er is geen sprake van vervuilende uitstoot, het elektriciteitsnet hoeft niet te worden aangepast en de locomotief rijdt schoon door lange tunnels. Met deze locomotief sluit China weer aan op de wereldwijde ontwikkeling van waterstoftreinen op het spoor. In de fabriek in Datong is inmiddels een complete productielijn voor voertuigen op waterstof ingericht.

Voor CRRC is waterstof niet onbekend. In september 2017 produceerde het bedrijf al de eerste tram ter wereld met een brandstofcel.

CRRC Corporation Limited (CRRC), met het hoofdkantoor in Peking, heeft meer dan 180.000 werknemers. Het bedrijf is 's werelds grootste leverancier van spoorwegmaterieel met de meest complete productlijnen en toonaangevende technologieën. Tot de belangrijkste producten behoren de hogesnelheidstreinen die China doorkruizen. De belangrijkste activiteiten zijn O&O, ontwerp, fabricage, reparatie, verkoop, lease en technische diensten voor rollend materieel. CRRC concentreert zich daarbij op energiebesparing, milieuvriendelijkheid, kostenefficiëntie, intelligentie, snelheid en comfort.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl