• Home Slider01

Bergen NoorwegenHet Noorse bedrijf Corvus en Toyota’s Fuel Cell Business-groep in België hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van brandstofcelsystemen voor de scheepvaart. Een aantal grote Noordse bedrijven gaan aandrijfsystemen ontwikkelen op basis van de Toyota brandstofcel die in serie geproduceerd wordt in Japan. De plannen zijn groots gepresenteerd in Noorwegen, tijdens een digitale bijeenkomst waar ook de Noorse premier Erna Solberg aan deelnam.

De productie van de maritieme brandstofcelsystemen zal plaatsvinden in de stad Bergen. Het samenwerkingsverband zal worden geleid door Corvus Energy. Partners zijn energiebedrijf Equinor, reders Norled en Wilhelmsen, scheepsontwerpbedrijf LMG Marin, de NCE Maritime CleanTech-cluster en R & D-instelling de University of South-Eastern Norway (USN). De Noorse overheid heeft 5,2 miljoen euro subsidie toegekend. Over twee jaar moeten de eerste schepen op proef gaan varen, een jaar later hopen de partners de opstartproblemen te hebben overwonnen en zijn de schepen op waterstof voor de commerciële markt te koop. De overeenkomst met Toyota zorgt ervoor dat de Noorse partners toegang hebben tot bewezen brandstofceltechnologie en maakt grootschalige productie voor concurrerende prijzen mogelijk. De productie zal de eerste in zijn soort zijn in Noorwegen.

De belangstelling voor waterstof voor maritieme toepassingen neemt snel toe, waarbij waterstofenergie wordt gezien als een belangrijke stap om het ambitieuze doel van de scheepvaart te bereiken om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 50% te verminderen. Het verlagen van de kosten van brandstofcellen en het verbeteren van de toegang tot de technologie is cruciaal voor versnellen de overgang. Het initiatief is een belangrijke stap om beide doelen te bereiken door modulaire systemen te produceren die momenteel niet op grote schaal beschikbaar zijn. De verwachting is dat de samenwerking tussen Corvus en Toyota een sterke speler wordt, waardoor de capaciteit van scheepsbrandstofcellen op de markt aanzienlijk kan worden vergroot.

Corvus Energy is de toonaangevende leverancier van energieopslagoplossingen in de vorm van modulaire lithium-ion-batterijsystemen voor scheepvaart-, olie- en gas- en haventoepassingen. De speciaal gebouwde batterijsystemen leveren duurzame stroom aan hybride en volledig elektrische zware industriële apparatuur, waaronder grote aandrijvingen voor scheepsvoortstuwing. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl