• Home Slider01

Utrecht veegmachieneeVanaf vanmorgen maakt ’s werelds allereerste veegmachine met een waterstof-brandstofcel de straten in de Utrechtse binnenstad schoon. De veegmachine wordt 100% aangedreven door groene waterstof, zonder uitstoot van CO2 of andere schadelijke stoffen. De veegmachine is geschikt voor inzet op de typische Utrechtse werven, waar een aslastbeperking geldt van 2 ton.

 De brandstofcel gebruikt waterstof en zuurstof voor het opwekken van stroom om met de veegmachine te rijden en te vegen, waarna er slechts een klein beetje waterdamp uit de uitlaat komt. Met de nieuwe veegmachine wordt gelijktijdig een waterstof wisselfles systeem (H2 pod) gepresenteerd. Hierdoor is een kostbaar tanksysteem niet nodig, want de H2 pod is flexibel en biedt de mogelijkheid om de lege waterstof wisselfles snel en veilig om te wisselen voor een volle waterstof wisselfles, op iedere gewenste plek..

Wethouder Diepeveen (openbare ruimte) is blij met de nieuwe veegmachine: ‘Geweldig, dat we nu voor de dagelijkse reiniging van de binnenstad, waaronder voor de unieke werven, een schone, groene en duurzame techniek kunnen inzetten. Zo zetten we ook een innovatieve stap in het verduurzamen van ons wagenpark.’


De nieuwe veegmachine is onderdeel van een introductiecampagne, waar verschillende partijen bij betrokken zijn. Zo heeft ook Amsterdam de beschikking over een veegmachine met een waterstof-brandstofcel. Green Machines is de fabrikant en in samenwerking met Van Campen Ecotechniek, Holthausen Clean Technology, Cleanmat Trucks B.V. en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), is het een gezamenlijk project om in de praktijk de voordelen van waterstof te ervaren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl